BiH
0

Javna tribina: “Miguel Gil Moreno glas nečujnih”

FENA
Javna tribina “Miguel Gil Moreno glas nečujnih” organizirana je danas na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Sarajevu.

Tribinu je organizirala Ambasada Kraljevine Španije u BiH u saradnji s Fondacijom "Miguel Gil Moreno" i FPN u Sarajevu.

Na javnoj tribini učestvovali su predstavnici Fondacije "Miguel Gil Moreno", odnosno Miguelova majka Pato Macian i sestra Patricia Gil Moreno de Mora, predstavnici FPN-a te španski ambasador Jose Maria Castroviejo y Bolibar.

Miguel Gil Moreno je rođen u Barceloni 1967. godine. Studirao je pravo i bio advokat. Međutim, 1993. odlučio se na promjenu u svom životu i otišao u BiH. Radio je za španske dnevne novine “El mundo” i za španski radio “Cadena Ser”. Godine 1995. postao je kamerman u asocijaciji Press TV News.

Miguel Gil Moreno je izvještavajući za Associated Press zajedno s novinarom Reutersa Kurtom Šorkom ubijen u Sijera Leonu iz zasjede 24. maja 2000. Karijeru je počeo ratnim izvještavanjem iz BiH, a izvještavao je i iz Čečenije, Konga i Kosova.

Profesor na FPN-u Šemso Tucaković je kazao da su FPN i Ambasada Kraljevine Španije organizirajući ovu tribinu željeli obilježiti godišnjicu smrti Miguela Gil Morena.

“Miguel Gil Moreno je izvještavao tokom rata iz BiH od 1993. Tokom boravka u BiH zavolio je ovu zemlju, njene ljude i emotivno se vezao za ovaj kraj”, kazao je Tucaković.

Španski ambasador Jose Maria Castroviejo y Bolibar je naglasio da je za studente žurnalistike najvažnije da vide na primjeru Miguela Gil Morena humanistički dio svoje profesije.

“Miguel Gil Moreno je osoba koja je poginula štiteći informacije i neko ko je radio da obezbijedi informacije svijetu. Osobe kao što je Miguel stoje iza stranica koje studenti čitaju. Student čita knjigu, ali Miguel mu pokazuje šta je u stvarnom svijetu, kako se radi, i šta je nakon te knjige, kako se realizira profesija”, kazao je španski ambasador.

Miguelova majka Pato je izrazila zadovoljstvo zbog toga što se ljudi u BiH još sjećaju Miguela i onoga što je on radio.