{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Javna rasprava: U BiH nužna reforma penzijskog sistema

F
9.7.2007. u 14:50
0
0
Javna rasprava: U BiH nužna reforma penzijskog sistema
0
Javna rasprava: U BiH nužna reforma penzijskog sistema
Fondacija Friedrich Ebert u suradnji sa Socijaldemokratskom partijom BiH organizirala je danas u Sarajevu skup na kojem su bh. naučni i stručni djelatnici, predstavnici sindikata i ostali javni djelatnici razgovarali o nacrtu Strategije reforme penzijskog sistema u Federaciji BiH.
Uvodničari skupa bili su predsjednik Ekonomskog savjeta SDP-a BiH prof. dr. Anto Domazet i potpredsjednik te partije prof. dr. Alija Behmen koji su reformu penzijskog sistema označili kao jednu od ključnih reformi u tranziciji BiH na njenom putu ka EU i naglasili da ona ima izuzetan značaj za njen ekonomski i socijalni razvoj.

Oni su se složili u činjenici da postojeći penzijski sistem zasnovan samo na međugeneracijskoj solidarnosti nije održiv, te da je reforma u toj oblasti nužna i trebalo bi je provesti bez odgađanja.

Sudionici su podsjetili da je svakako cilj reforme penzijskog sistema da penzioneri žive bolje, ali i istaknuli da na ostvarenju tog cilja postoji dosta prepreka.

Direktor njemačke Fondacije za BiH Michael Weichert je podsjetio da je reforma penzijskog sistema vrlo važan proces u BiH, ali i susjednim zemljama, te da se o tome diskutira i u zemlji kakva je Njemačka.

Inicijalni koraci u pripremi reforme socijalnog sektora učinjeni su u okviru projekta tehničke pomoći za socijalno osiguranje (SITAP) koji finansira bh. vlada iz kredita Svjetske banke.

Nacrt "Strategije reforme penzijskog sistema", u okviru SITAP-a, izradila je radna grupa za reformu penzijskog sistema (koja uključuje predstavnike resornih entitetskih ministarstava) u suradnji s konsultantima.

Suština te reforme je da se reducira obavezno penzijsko osiguranje, a da se uvedu dopunski oblici osiguranja.

Specifični cilj reforme je vraćanje povjerenja u penzijski sistem kod osiguranika i korisnika i stvaranje snažnog penzijskog fonda koji će zadovoljiti potrebe klijenata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: