{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Javna rasprava: U BiH nužna reforma penzijskog sistema

F
9.7.2007. u 14:50
0
0
Javna rasprava: U BiH nužna reforma penzijskog sistema
0
Javna rasprava: U BiH nužna reforma penzijskog sistema
Fondacija Friedrich Ebert u suradnji sa Socijaldemokratskom partijom BiH organizirala je danas u Sarajevu skup na kojem su bh. naučni i stručni djelatnici, predstavnici sindikata i ostali javni djelatnici razgovarali o nacrtu Strategije reforme penzijskog sistema u Federaciji BiH.
Uvodničari skupa bili su predsjednik Ekonomskog savjeta SDP-a BiH prof. dr. Anto Domazet i potpredsjednik te partije prof. dr. Alija Behmen koji su reformu penzijskog sistema označili kao jednu od ključnih reformi u tranziciji BiH na njenom putu ka EU i naglasili da ona ima izuzetan značaj za njen ekonomski i socijalni razvoj.

Oni su se složili u činjenici da postojeći penzijski sistem zasnovan samo na međugeneracijskoj solidarnosti nije održiv, te da je reforma u toj oblasti nužna i trebalo bi je provesti bez odgađanja.

Sudionici su podsjetili da je svakako cilj reforme penzijskog sistema da penzioneri žive bolje, ali i istaknuli da na ostvarenju tog cilja postoji dosta prepreka.

Direktor njemačke Fondacije za BiH Michael Weichert je podsjetio da je reforma penzijskog sistema vrlo važan proces u BiH, ali i susjednim zemljama, te da se o tome diskutira i u zemlji kakva je Njemačka.

Inicijalni koraci u pripremi reforme socijalnog sektora učinjeni su u okviru projekta tehničke pomoći za socijalno osiguranje (SITAP) koji finansira bh. vlada iz kredita Svjetske banke.

Nacrt "Strategije reforme penzijskog sistema", u okviru SITAP-a, izradila je radna grupa za reformu penzijskog sistema (koja uključuje predstavnike resornih entitetskih ministarstava) u suradnji s konsultantima.

Suština te reforme je da se reducira obavezno penzijsko osiguranje, a da se uvedu dopunski oblici osiguranja.

Specifični cilj reforme je vraćanje povjerenja u penzijski sistem kod osiguranika i korisnika i stvaranje snažnog penzijskog fonda koji će zadovoljiti potrebe klijenata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: