BiH
0

Javna rasprava "Religija i američki ustav"

FENA
Centar za rodna istraživanja Međunarodnog foruma Bosna u saradnji s Centrom za interdisciplinarne postdiplomske studije organizirat će 15. juna u Sarajevu javnu raspravu "Religija i američki Ustav".

Skup će biti održan u Centru za interdisciplinarne postdiplomske studije u 10.00 sati, najavljeno je iz Centra za rodna istraživanja.

Religija u američkom Ustavu i društvu ima drugačiji status nego što je to slučaj u Bosni i Hercegovini.

Na koji način je moguće urediti odnose, ulogu i mjesto religijskih zajednica i religije u zakonima, ustavu i institucijama civilnog društva, razmatrat će učesnici skupa.

Profesor David Kader s Arizona State University govorit će primarno o SAD-u, dok će gosti predavanja razgovarati o mogućim paralelama sa situacijom u Bosni i Hercegovini.

Kader je profesor na Sandra Day O'Connor College of Law, centru za istraživanje religije i konflikta i židovskim studijama. Studirao je na univerzitetu u Kaliforniji, Vašingtonu i Londonu.

Jedan je od suosnivača i dugogodišnji predsjednik Asocijacije za preživjele holokausta u Feniksu.

Redovni je profesor Pravnog fakulteta ASU od 1979., ali je gostovao kao predavač na brojnim fakultetima u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi.