{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Javna rasprava "Raskršće bh. politike: Gdje smo sada i kamo idemo"

F
2.10.2007. u 14:15
0
0
Javna rasprava "Raskršće bh. politike: Gdje smo sada i kamo idemo"
0
Javna rasprava "Raskršće bh. politike: Gdje smo sada i kamo idemo"
Centar za strateške studije Međunarodnog foruma Bosna organizirat će u četvrtak u Sarajevu javnu raspravu o temi "Raskršće bosanskohercegovačke politike: Gdje smo sada i kamo idemo?.
U saopćenju Centra za strateške studije navodi se da će uvodni govornici tog skupa biti prof. Zlatko Lagumdžija i prof. Rusmir Mahmutćehajić.

Kako se navodi u sapćenju, bh. društvo i njegova država su u krizi koju čini spektar pojava od nedostajanja jasnog programa za realiziranje strategijskog cilja pridruživanja Evropskoj uniji do lokalne političke neefikasnosti.

"U tome spektru činitelja krize moguće je razlučiti brojne ideologijske i paraideologijske suprotstavljenosti derivata političke konfuzije. Slobodno društvo s demokratski legitimiranim političkim predstavljanjem i vladavinom prava ugrožavaju i brojni partikularni interesi skupina koje svoje ciljeve žele postići i opravdati na nezakoniti način", navodi se.

U saopćenju se ističe da se u javnoj raspravi, koju organizira Centar za strateške studije, žele pokrenuti pitanja o političkom artikuliranju pojedinačnih i kolektivnih identiteta koji sačinjavaju bosanskohercegovačko društvo te političkih zloupotreba tih identiteta.

"Pozivanje na kolektivne sentimentalizme i njihovo korištenje često ugrožava krhke ustanove zakonodavne sudske i izvršne vlasti. A takve pojave često ostaju i neshvaćene u široj javnosti. Uvodni govornici i sudionici rasprave bavit će se tim i pitanjem o mogućim pristupima u uspostavljanju šireg političkog dijaloga kojim bi sadašnje stanje bilo usmjereno prema građenju poželjne političke budućnosti BiH u regionalnom i širem okruženju", ističe se.

U saopćenju, što ga je potpisao predsjednik Centra za strateške studije Nerzuk Ćurak, navodi se da je sudjelovanje na raspravi otvoreno za članove i prijatelje Međunarodnog foruma Bosna.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: