{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Javna rasprava ponudila različita mišljenja o zakonu o visokom obrazovanju

F
19.6.2007. u 14:00
0
0
Javna rasprava ponudila različita mišljenja o zakonu o visokom obrazovanju
0
Javna rasprava ponudila različita mišljenja o zakonu o visokom obrazovanju
Različita mišljenja "za" i "protiv", iako većinom bez konkretnih zamjerki, obrazloženja ili pojašnjenja dijelova teksta zakona, mogla su se čuti danas na javnoj raspravi o Prijedlogu zakona o visokom obrazovanju u BiH, koju je u Sarajevu organizirala Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.
Iako je najavljeno mnoštvo učesnika, kao što su visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling, Sulejman Tihić, Mladen Ivanić, ambasadori Dimitris Kourkoulas i Douglas Davidson te predstavnici univerziteta i resornih ministarstava, skupu se odazvao tek manji broj pozvanih.

Riječ je o Prijedlogu zakona o visokom obrazovanju koji je nedavno usvojio Predstavnički dom PSBiH, a mišljenja o njegovom konačnom usvajanju su različita.

Oni koji su "za" smatraju da je njegovo usvajanje nužno kako bi Bosna i Hercegovina provela reformu oblasti visokog obrazovanja te u njenu strukturu ugradila evropske standarde, dok su drugi stava kako ne treba prihvatati bilo koje rješenje tog zakona ukoliko ono neće zadovoljiti prava sva tri naroda i omogućiti ispunjenje uvjeta za stvaranje evropskog sistema visokog školstva.

Predsjedavajući Ustavnopravne komisije Doma naroda PSBiH Ivo Miro Jović ocijenio je u uvodnom obraćanju kako novim Prijedlogom zakona nije u potpunosti ispoštovana odluka Ustavnog suda, koji je jedan od prijedloga ovog zakona oborio smatrajući ga pogubnim za hrvatski narod. Novo rješenje zakona nije u potpunosti zadovoljavajuće.

Načela zakona trebaju omogućiti uključenje BiH u evropski prostor obrazovanja te strandardizaciju sistema. Međutim, to neće biti moguće realizirati u okviru sadašnjeg rješenja, jer ono predviđa ponovno donošenje desetak novih zakona u toj oblasti.

Također, Jović je mišljenja da akreditiranje visokoškolskih institucija mora biti na razini države te da je potrebno ispoštovati prava sva tri konstitutivna naroda u BiH.

Pomoćnica ministra civilnih poslova BiH Esma Hadžagić podsjetila je kako rad na zakonu o visokom obrazovanju traje još od 2004. godine i ovaj prijedlog zakona je njegova 17. verzija. Prethodne su "pale" zbog dva suprotstavljena koncepta. Pobornici prvog koncepta kategorični su da visoko obrazovanje u BiH mora biti dignuto na nivo države kao generator ukupnog društveno-ekonomskog razvoja, dok drugi zagovaraju opciju da ova oblast ostane na razini kantona.

Hadžagić je ustvrdila kako ovaj prijedlog zakona pruža minimalne standarde koje zahtijeva Bolonjski proces i rast evropskog prostora visokog obrazovanja te zadovoljava neke od naših unutrašnjih potreba. Apsolutno je uveden trociklusni sistem školstva i evropski sistem prijenosa kredita. Stoga je njegovo usvajanje u interesu svih 650.000 studenata u BiH.

Dekan Pravnog fakulteta u Mostaru Ljubomir Zovko je mišljenja kako su prva i posljednja verzija zakona u ključnim stvarima iste te da će i dalje o temeljnim pitanjima odlučivati entiteti putem 14 zakona, koliko ih Prijedlog predviđa. Upravo postojanje više zakonskih rješenja onemogućava provođenje Bolonjskog procesa, zaključio je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: