Sarajevo
0

Javna rasprava o nacrtu zakona protiv diskriminacije

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Institucija ombudsmana za ljudska prava u saradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, te Misijom OSCE-a u BiH organizirala je u Sarajevu javnu raspravu u vezi s Nacrtom zakona protiv diskriminacije, saopćeno je danas iz Ureda za odnose s javnošću Ombudsmana.

Usvajanje tog zakona jedan je od preduslova za pristupanje EU.

Fokus rasprave bio je na usvajanju mehanizmama zaštite u slučajevima diskriminacije s posebnim osvrtom na mehanizam sudske zaštite.

Upravo iz tog razloga raspravi su prisustvovali predstavnici pravosudnih institucija BiH koji su svojim sugestijama doprinijeli poboljšanju predstavljenog Nacrta zakona.

Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH posebno se fokusirala na pitanje uloge te institucije iz razloga što je ovim Nacrtom zakona predviđeno da Institucija bude centralno tijelo za zaštitu od diskriminacije, što su učesnici ocijenili kao dobro rješenje.

Rasprava s današnjeg sastanka pružila je mogućnost da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH može uputiti Vijeću ministara BiH Nacrt zakona protiv diskriminacije na dalje postupanje.