{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Javna rasprava o Nacrtu zakona o mladima FBiH

F
31.7.2009. u 11:58
0
1
Javna rasprava o Nacrtu zakona o mladima FBiH
0
Javna rasprava o Nacrtu zakona o mladima FBiH
Komisija za pitanja mladih Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH i Udruženje "Kult" organizirali su danas u Sarajevu javnu raspravu o Nacrtu zakona o mladima FBiH.
Riječ je o desetoj raspravi (devet ih je održano u većim centrima u FBiH), a cilj je prikupljanje prijedloga izmjena i dopuna Nacrta koji je usvojen na 23. sjednici Predstavničkog doma 30. juna da bi se pristupilo izradi prijedloga zakona o mladima FBiH.

"Zakon neće iz korijena promijeniti stanje u oblasti mladih, ali će svakako poboljšati situaciju. To se posebno odnosi na prava mladih na lokalnom nivou. U FBiH imamo 22 općine koje imaju strategiju za mlade, ali je u FBiH mnogo više općina", kazao je predsjednik Udruženja "Kult" Jasmin Bešić.

Nacrt predviđa i odredbe uključivanja mladih u proces odlučivanja te procese uključivanja mladih u mogućnost dobijanja grantova.

Predsjednica Komisije za pitanja mladih Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Indira Karović istakla je da će zakon ponuditi institucionalno uokviravanje položaja i uloge mladih u bh. društvu.

"Zakon ustanovljava osnovna prava ali i obaveze mladih te načine organiziranja i finansiranja. Usvajanje ovog zakona na entitetskom nivou, imajući na umu da je RS već 2004. usvojio Zakon o omladinskom organiziranju, stvaraju se preduslovi za donošenje zakona na nivou države", kazala je Karović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: