Sarajevo
0

Javna rasprava o Nacrtu zakona o mladima FBiH

FENA
Komisija za pitanja mladih Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH i Udruženje "Kult" organizirali su danas u Sarajevu javnu raspravu o Nacrtu zakona o mladima FBiH.

Riječ je o desetoj raspravi (devet ih je održano u većim centrima u FBiH), a cilj je prikupljanje prijedloga izmjena i dopuna Nacrta koji je usvojen na 23. sjednici Predstavničkog doma 30. juna da bi se pristupilo izradi prijedloga zakona o mladima FBiH.

"Zakon neće iz korijena promijeniti stanje u oblasti mladih, ali će svakako poboljšati situaciju. To se posebno odnosi na prava mladih na lokalnom nivou. U FBiH imamo 22 općine koje imaju strategiju za mlade, ali je u FBiH mnogo više općina", kazao je predsjednik Udruženja "Kult" Jasmin Bešić.

Nacrt predviđa i odredbe uključivanja mladih u proces odlučivanja te procese uključivanja mladih u mogućnost dobijanja grantova.

Predsjednica Komisije za pitanja mladih Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Indira Karović istakla je da će zakon ponuditi institucionalno uokviravanje položaja i uloge mladih u bh. društvu.

"Zakon ustanovljava osnovna prava ali i obaveze mladih te načine organiziranja i finansiranja. Usvajanje ovog zakona na entitetskom nivou, imajući na umu da je RS već 2004. usvojio Zakon o omladinskom organiziranju, stvaraju se preduslovi za donošenje zakona na nivou države", kazala je Karović.