BiH
0

Javna rasprava o elementima za izradu "Politike u oblasti invalidnosti u BiH"

FENA
U okviru projekta "Podrška razvoju politike u oblasti invalidnosti u BiH" (2005.-2009.) (POI) u Sarajevu je danas održana javna rasprava na kojoj su predstavnici udruženja osoba s onesposobljenjem i nadležnih institucija razgovarali o elementima za izradu dokumenta "Politike u oblasti invalidnosti u BiH" koji bi trebalo da omogući kvalitetniji i humanije položaj, te zadovoljavanje potreba invalida po pravilima jedinstvenim za cijelu BiH.

Elemente za izradu Politike uradio je projektni tim u kojem su bili i predstavnici udruženja osoba s invaliditetom. Obuhvaćene su razne oblasti od zakonodavstva i preporuke svim organima vlasti da se ratificiraju svi dokumenti koji su direktno ili indirektno vezani za oblast ljudskih prava i prava osoba s invaliditetom, preko zdravstvenog osiguranja i preporuke o harmonizaciji bazičnog zdravstvenog sistema za osobe sa stepenom invaliditeta iznad 60 posto bez obzira na uzrok invalidnosti, do preporuke za veće učešće žena s invaliditetom u vlasti i procesima odlučivanja.

Javne rasprave o elementima za izradu "Politike u oblasti invalidnosti u BiH" počele su 26. juna u Trebinju, a trebalo bi da budu završene 23. jula u Brčkom. Planirane su javne tribine u 14 gradova širom BiH. Na osnovu sugestija do kojih se dođe na tim javnim raspravama bit će izrađen finalni tekst, a očekuje da ga najesen razmatra Vijeće ministara BiH.

POI je međudržavni projekt Finske i BiH koji realiziraju Direkcija za ekonomsko planiranje BiH i resorna entitetska ministarstva, a cilj je uspostava adekvatnog i održivog sistema socijalne zaštite za potpuno priznavanje prava i mogućnosti osoba s invaliditetom.