BiH
0

Javna rasprava o dokumentu "Politika, zdravlje i mladi"

FENA
Predstavnici javnih zdravstvenih ustanova, vlasti, nevladinog sektora i mladih okupili su se danas u Sarajevu na javnoj raspravi o dokumentu "Politika, zdravlje i mladi".

Taj dokument izradila je radna grupa federalnog Ministarstva zdravlja u kojoj su aktivno sudjelovali i predstavnici mladih. Dokument je izrađen uz podršku kanadske Međunarodne razvojne agencije (CIDA).

Namjera je da se tim dokumentom poboljša pristup zdravstvenoj zaštiti mladih i da službe u zdravstvenoj zaštiti budu senzibiliziranije kad su u pitanju problemi mladih. Cilj je da se javnim zdravstvom, monitoringom i evaluacijom prati stanje zdravlja mladih i predstavlja zdravi način života.

U dokumentu "Politika, zdravlje, mladi" računa se na partnerski odnos vladinog i nevladinog sektora da bi se postigao krajnji cilj, jer je poznato da često nevladin sektor ima bolji pristup mladima, pogotovo rizičnim grupama.

Tim dokumentom obuhvaćeni su mladi od deset do 26 godina. Obuhvata pravo mladih na ravnopravan pristup zdravstvenoj zaštiti, a u njemu se naglašava i to da se mladi moraju konsultirati u izradi programa centara za mlade i da ti centri imaju segmente koji se tiču predstavljanja zdravlja i zdravih stilova života. Dokumentom je obuhvaćena i važnost edukacije u zdravlju mladih i zdravih stilova života.

Danas je održana prva javna rasprava o tom dokumentu, a slijedi izrada strategije i operativnih planova u zdravlju i mladih. Planirano je još niz skupova takve vrste širom FBiH nakon čega će dokument biti upućen u parlamentarnu proceduru. Isti dokument razmatra se i u RS-u.