BiH
0

Javna prezentacija projekta zaštite okoline u uvjetima rada integralne proizvodnje u Arcelor Mittal

FENA
Ekologija Zenice u uvjetima rada integralne proizvodnje tema je o kojoj su na prezentaciji projekta zaštite okoline na javnoj tribini danas govorili M.K. Srinivasan, generalni direktor Arcelor Mittal Zenica, Mladen Rudež, pomoćnik federalnog ministra za okoliš i turizam, prof. dr. Aziz Mujezinović, menadžer za ekologiju u Arcelor Mittal Zenica, dr. Alzamora Constanza, ekspert za ekologiju u kompaniji Arcelor Mittal i doc.dr. Šefket Goletić, voditelj Projekta zaštite okoliša za pogone i postrojenja Arcelor Mittal Zenica.

«Iskustva koja imam s Arcelor Mittal Zenica vrlo su pozitivna i slobodno mogu kazati da sam uvjeren da će ova kompanija učiniti sve da bi što bolje realizovala projekt zaštite okoline», u svom pozdravnom govoru na skupu koji je okupio članove Vijeća općine Zenica i brojne eksperte u oblasti ekologije, rekao je Husejin Smajlović, načelnik Općine.

M.K. Srinivasan, generalni direktor AM Zenica, rekao je da je ova kompanija u potpunosti posvećena zaštiti okoliša i da radi prema najnovijim ekološkim i drugim stadardima Evropske unije.

«Naš projekt zaštite okoline radimo zajedno s globalnim timom za ovu oblast koji djeluje pri Arcelor Mittalu i s univerzitetskim stručnjacima iz BiH. Potpuno smo svjesni naših dužnosti i obaveza prema građanima Zenice i BiH i budite sigurni da nećemo u tome podbaciti», rekao je M.K. Srinivasan. Istakao je da je ova kompanija u pokretanje integralne proizvodnje u zeničkom pogonu investirala više od 100 miliona eura, od čega su značajna sredstva utrošena u zaštitu životne okoline.

Prema riječima prof. dr. Aziza Mujezinovića, menadžera za ekologiju u AM Zenica, projekt uvođenja savremenih prečistača i druge mjere poduzete na zaštiti životne sredine, Arcelor Mittal Zenica koštat će 23 miliona eura.

«Arcelor Mittal je najveća svjetska kompanija koja u 25 država ima 130 jedinica i sigurno je da se zbog toga nalazi pod posebnom prismotrom Evropske unije i drugih organizacija. Uvjeravam vas da su poduzete najveće mjere zaštite i da Zenica više nikada neće biti onako zagađena kako je to nekada bila, odnosno da ne treba strahovati od prekomjernog zagađenja okoline», izjavio je prof.dr. Aziz Mujezinović, menadžer za ekologiju u Arcelor Mittal Zenica.

Cilj današnje prezentacije bio je upoznavanje javnosti o mjerama koje će se poduzeti u vezi s pitanjem ekologije u uvjetima rada integralne proizvodnje u Arcelor Mittal Zenica najavljene za sredinu ove godine i ispunjavanja uvjeta za dobijanje okolišnih dozvola za pojedine pogone.