I ovog ramazana
27

Javna kuhinja Imaret u Bihaću mogla bi ostati bez hljeba, a korisnici bez iftara

Piše: M. Ć.
(Foto: Klix.ba)
Javna kuhinja Imaret u Bihaću, koja djeluje u sklopu Regionalnog odbora Merhameta, nalazi se u veoma teškoj finansijskoj situaciji. Iako je nastupio mjesec ramazan, zbog neizmirenih obaveza prema dobavljačima, javna kuhinja bi mogla ostati bez hljeba, a mnogi korisnici kuhinje bez iftara.

Regionalni odbor Merhameta Bihać projekt javne kuhinje Imaret Bihać i punkt javne kuhinje Cazin realizira već 12 godina. Tradicionalno tokom mjeseca ramazana organiziraju iftare za korisnike javnih kuhinja, a priprema se realizira kroz humanitarnu akciju "Iftar", koja traje tokom cijelog mjeseca ramazana i osnovni cilj je prikupljanje namirnica i finansijskih sredstava za pripremu iftara.

Prije nekoliko dana, javna kuhinja je dobila upozorenje zbog neizmirenih dugova prema pekari koja dobavlja hljeb.

"Trenutno funkcionišemo u veoma otežanim uvjetima zbog nedostatka finansijskih sredstava, tako da nam prijeti obustava isporuke hljeba zbog duga pekari koji iznosi 5.300 KM. Nažalost, gradske vlasti su raspoložene da javnu kuhinju pomognu u prehrambenim namirnicama, isključujući finansijsku podršku za rad javne kuhinje", kazao je za naš portal Alen Prošić, direktor Regionalnog odbora Merhameta Bihać, u čijem sklopu djeluje javna kuhinja.

Kako objašnjava Prošić, ovakvim potezom gradske uprave našli su se u pat poziciji jer nemaju sredstava za izmirenje obaveza za kiriju, plin, električnu energiju, zdravstvene usluge vezane za javnu kuhinju, naknadu za rad kuharici, itd.

"Želim naglasiti da su nas političari zaboravili, tako da smo iz budžeta Grada Bihaća do danas na račun primili 2.000 KM, iz kantonalnog budžeta nismo imali nikakve podrške te smo funkcionisali zahvaljujući dobrim ljudima. No, želimo im i poručiti da javna kuhinja nikad nije funkcionisala od milostinje političara, već isključivo zahvaljujući dobrim ljudima", rekao je Prošić dodajući da su sličan problem imali i prošle godine, također u vrijeme ramazana.

On je rekao da početak mjeseca ramazana za javnu kuhinju Imaret u Bihaću predstavlja tračak nade da će ova ustanova i dalje opstati zahvaljujući dobročiniteljima koji izvršavaju svoju vjersku obavezu pomažući svoje komšije.

Javnoj kuhinji Imaret Bihać možete pomoći u prehrambenim namirnicama koje možete donijeti u prostorije javne kuhinje, ulica Midžića mahala 3, ili finansijskim sredstvima koja možete doznačiti na broj žiroračuna: 199-045-000-2154-807 kod Sparkasse bank, Filijala Bihać, s naznakom "Za akciju iftar 2017". Kontakt telefon: 037/311-728.