Zenica
0

Javna debata: Građani, predstavnici vlasti, NVO-a i Miroslav Lajčak

Sarajevo-x.com
Foto: Zenica
Foto: Zenica
Debata u Zenici će se održati 10. juna 2008. godine (utorak) U 15:30 sati, u velikoj sali općine Zenica.

Nakon parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Bosne i Hercegovine i Evropske unije, 4. decembra 2007. godine, nevladine organizacije uz pomoć Ureda specijalnog predstavnika EU/visokog predstavnika žele podstaći diskusiju o pitanju budućnosti ove zemlje u procesu evropskih integracija. Cilj organiziranja ovakvih rasprava, je pokretanje dijaloga sa građanima o tome šta je potrebno promijeniti kako bi se prevazišli postojeći problemi i ubrzao put BiH ka Evropi.

Tokom dosadašnjih debata građani su, prije svega, izrazili veliko nezaodovoljstvo i otvoreno govorili o problemima sa kojima žive. Obrazovanje, nezaposlenost, korupcija, nacionalna podijeljenost, samo su neki od tih problema.

Debatu u Zenici organizuje Ustanova za zaštitu ljudskih prava 'Independent' Zenica u saradnji sa Centrom za promociju civilnog društva iz Sarajeva i uz pomoć Ureda specijalnog predstavnika EU/visokog predstavnika a riječi će biti i o političkoj stabilnosti i sigurnosti BiH, ekonomskoj situaciji i investicijama na evropskom putu, te o regionalnoj saradnji, mladima i obrazovanju.