{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Javier Solana zabrinut za BiH

S
20.11.2007. u 08:46
0
0
Javier Solana zabrinut za BiH
0
Javier Solana zabrinut za BiH
Foto: Reuters
Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana jučer je izrazio zabrinutost zbog postojećih političkih tenzija u Bosni i Hercegovini, a koje su uslijedile nakon ostavke predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića. Solana je naglasio da su napetost proizveli pojedini političari i njihova oštra retorika te da upravo oni koče sve procese koji se trebaju okončati kako bi BiH krenula na put ka Evropi.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Veoma sam zabrinut zbog loše političke krize u BiH. Trenutne poteškoće izazvane su retorikom pojedinih političkih lidera, zastojima u reformskim procesima, problemima u funkcionisanju državnih institucija, Špirićeva ostavka…sve to koči reforme potrebne za ulazak u EU“, objasnio je Solana pred Vijećem ministara odbrane Evropske unije, a prenosi EUbusiness.com.

Solana je naglasio potrebu da Evropska unija ustraje u naporima da u BiH održi konstantnu liniju koja će podsjećati ovdašnje političko vodstvo na sve njihove obaveze.

Na sastanku Vijeća ministara Evropske unije u Briselu također je naglašeno da će evropski vojnici ostat će u Bosni i Hercegovini onoliko dugo koliko bude trebalo, a u interesu stabilnosti Balkana, ocijenio je portugalski ministar odbrane Nuno Severiano Teixeira, čija zemlja predsjedava Evropskom unijom.

"Situacija je stabilna, nema bojazni za sigurnost, ali politička situacija zaslužuje svu našu pažnju" i "EU mora zadržati svoje vojno prisustvo onoliko dugo koliko je to potrebno za stabilnost regije", rekao je Teixeira novinarima, nakon prve radne sjednice s kolegama EU-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: