{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Javašluk i neodgovornost u državnim institucijama'

F
30.1.2009. u 12:29
0
2
'Javašluk i neodgovornost u državnim institucijama'
0
'Javašluk i neodgovornost u državnim institucijama'
U situaciji kada institucije na državnom nivou nakon svih muka i politiziranja obezbjeđuju 30 miliona KM za povratak izbjeglih i raseljenih, frapantno zvuči da je 52 miliona KM, prema revizorskim izvještajima, utrošeno svugdje i ni na što, kaže se danas u saopćenju SDUBiH, povodom revizorskog izvještaja o funkcionisanju bh. institucija.
SDUBiH ocijenjuje da ovakvo trošenje sredstava, uglavnom u postupku javnih nabavki, upućuju na prisutan strahovit javašluk, neodgovornost i dezorganiziranost institucija državnog nivoa.

- Enormno rasipanje novca poreskih obveznika upućuje na svu bahatost nedodirljivost i samozadovoljstvo nosilaca odgovornih funkcija u bh. institucijama. SDU BiH cijeni da je krajnje vrijeme da nadležne inistitucije, tužilaštva i sudovi konačno stave pod lupu sve nosioce pojava rasipničkog ponašanja i ličnog bogaćenja u BiH institucijama procesuirajući nosioce malverazcija i javašluka, dižući time i dignitet instituciji revizora čiji su izvještaji do sada završavali u korpi za smeće, kaže se u saopćenju SDUBiH.

Ističe se da nevjerovatno zvuči da od mogućih 56 bh. institucija (ministarstva, agencije, službe) 45 nije dobilo prolaznu ocjenu, neke uzastopno i više puta, a da pri tome niko od nadležnih nije odgovarao niti je smijenjen ili procesuiran.

SDUBiH zahtijeva od Predsjedništva BiH i Vijeća ministara da shodno svojim nadležnostima pokrenu pitanje odgovornosti imenovanih dužnosnika u kontekstu markiranih pojava, javašluka i rasipništva od nadležnog revizora, a isto tako da tužilaštva konačno pokrenu postupak procesuiranja shodno stepenu krivične odgovornosti.

SDUBiH smatra da nije moralno od državnih dužnosnika upućivati poruke građanima o stezanju ionako stegnutog kaiša, dok u institucijama vlasti rastu plate i privilegije do 100 posto, cvjeta javašluk i rasipanje teško stećenog novca poreskih obveznika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: