BiH
662

Jasna i Vedrana Duraković: Otac je bio humanista i jedan od utemeljitelja socijaldemokratije

Piše: I. P.
Jasna Duraković (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U Sarajevu se danas održava svečana akademija povodom obilježavanja treće godišnjice smrti Nijaza Durakovića.

Na akademiji koju organizuje Fodnacija "Nijaz Duraković" bit će upriličena dodjela stipendija najboljim studentima, a održat će se i diskusija o temi "Socijaldemokratija u BiH: Krah ili povratak izvoru". Učesnici diskusije su Dennis Gratz, Nerzuk Ćurak i Esad Zgodić.

Osnivačice fondacije su Durakovićeve kćerke Jasna i Vedrana Duraković, koje su objasnile rad i svrhu fondacije. Istakle su da na ovaj način nastavljaju rad oca koji je, prema njihovim riječima, bio veliki humanista.

"Danas je treća godišnjica smrti profesora Nijaza Durakovića i pokrenuta je fondacija koja nosi njegovo ime, uz koju i obilježavamo današnji dan. Ovom prilikom organizira se svečana akademija u amfiteatru Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, na kojoj se održava panel diskusija o temi socijaldemokratije i aktuelnog pitanja današnjice BiH, s obzirom na to da je moj otac bio jedan od utemeljitelja moderne socijaldemokratije u Bosni i Hercegovini. Također, dodjeljujemo četiri jednokratne stipendije studentima Fakulteta političkih nauka koji su zadovoljili uslove na konkursu koji smo raspisali", rekla je Jasna Duraković koja je dodala da su sredstva za stipendije prikupljana u posljednja tri mjeseca.

"To su minimalna sredstva, ali nam je svakako zadovoljstvo što možemo pomoći mladim ljudima kojima su ona najpotrebnija u ovom trenutku. Ciljevi fondacije su stipendiranje mladih ljudi, podrška edukativnog tipa, mentoring i tutoring radionice, podrška pri zaposlenju...", zaključila je Duraković.

Vedrana Duraković poručila je da su ciljevi fondacije i očuvanje lika, djela i uspomene na Nijaza Durakovića.

"Naravno, naš najveći fokus su marginalizovani mladi ljudi, njihovo obrazovanje i profesionalno usavršavanje, a to su uglavnom studenti sa posebnim potrebama i socijalni slučajevi", rekla je Vedrana Duraković koja se nada da će stipendije uskoro biti dijeljene širom države.

"Danas dodjeljujemo stipendije samo studentima prve godine Fakulteta političkih nauka, jer smo imali problem sa vremenom i nismo mogli prikupiti veća sredstva. Mi se nadamo da ćemo u buduće imati mnogo više novca kako bismo podijelili stipendije širom Bosne i Hercegovine", zaključila je Duraković.

Svečanoj akademiji prisustvuju i visoki predstavnik Valentin Inzko te predstavnici univerziteta i privatnih fakulteta u Bosni i Hercegovini.