Poziv Štabu KS
463

Jasna Duraković uputila inicijativu: Starijima omogućiti kretanje dva dana u sedmici

N. V.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Nezavisna zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Jasna Duraković uputila je inicijativu Vladi i Kriznom štabu KS za izmjenu mjere zabrane kretanja osobama starijim od 65 godina.

Ona je zatražila da što hitnije Vlada uputi Kriznom štabu KS prijedlog izmjene mjere kretanja starijih kako bi se ovoj populaciji omogućilo pravo kretanja zbog nabavke namirnica i lijekova. Ona je predložila da se propiše termin, dva sata u toku dana, bar dva puta sedmično, kada bi stariji od 65 godina uz provođenje maksimalnih mjera zaštite imali mogućnost kretanja dok je na snazi Odluka o proglašenju stanja prirodne i druge nesreće.

"Veliki dio te starije populacije nema nikoga da im pomogne, niti Kanton ima dovoljan broj volontera na terenu koji su dostupni starijoj populaciji. Postavlja se pitanje čak i da li uopće imamo neki registar prijavljenih volontera ili su osobe starije od 65 godina prepuštene na milost i nemilost svima koji se prijave, među kojima može biti i onih koji nemaju dobre namjere? To dodatno predstavlja poseban sigurnosni izazov", obrazložila je Duraković na svom Facebook profilu naglasivši da su poseban problem finansijske transakcije, podizanje gotovine, plaćanje lijekova i namirnica i podizanje penzija.

Ona je kazala kako je imperativ zaštiti, ali i omogućiti normalnije i dostojanstvenije funkcionisanje života.

Ranije je ona uputila inicijativu o izmjeni mjera zabrane kretanja za djecu mlađu od 18 godina ocijenivši tu mjeru represivnom i suludom.