Prikazana u prilogu
577

Jasna Duraković: Tražim javno izvinjenje od TVSA zbog narušavanja moga ugleda i časti

Klix.ba
Jasna Duraković (Foto: N. G./Klix.ba)
Jasna Duraković (Foto: N. G./Klix.ba)
Profesorica na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Sarajevu Jasna Duraković uputila je pismo žalbe rukovodstvu Televizije Sarajevo (TVSA) povodom, kako kaže, skandaloznog priloga emitovanog u BH dnevniku. Ona u pismu traži javno izvinjenje ove TV kuće zbog narušavaja njenog ugleda i časti.

Podsjećamo, TVSA je u BH dnevniku tokom razgovora o spornom Nacrtu kodeksa i oblačenja Univerziteta u Sarajevu (UNSA) s članom Upravnog odbora UNSA Harisom Zahiragićem prikazala kadrove u kojima je analizirala način oblačenja i ponašanja studenata na nedavnoj Javnoj raspravi koja je održana na Fakultetu političkih nauka. Ovi kadrovi uzburkali su bh. javnost i izazvali brojne negativne reakcije.

Profesorica Duraković bila je jedna od sagovornica u tom prilogu i ona navodi kako njena izjava nije prenesena u cjelosti.

Pismo profesorice Duraković prenosimo u cjelosti:

Oglašavam se povodom nadasve neprofesionalnog, neetičkog i skandaloznog priloga oko Javne rasprave održane povodom Nacrta kodeksa ponašanja i oblačenja UNSA koji je emitovan u vašem BH dnevniku, 18.7.2018. na TVSA, u kojemu je gostovao Haris Zahiragić. Od vas prije svega tražim javno izvinjenje meni osobno zbog narušavanja mog ugleda i časti i javno izvinjenje Fakultetu političikh nauka Univerziteta u Sarajevu i to iz slijedećih razloga:

  1. Moja telefonska izjava nije prenesena u cjelosti, iako sam to tražila od novinara s kojim sam razgovarala, upravo da bismo izbjegli bilo kakvu manipulaciju i pogrešne formulacije oko kodeksa. Dakle, vašom cenzurom ste mi direktno uskratili pravo na slobodu govora i mišljenja. Novinari tu nisu krivi, već ste krivi vi pod čijom dirigentskom palicom oni rade.

  2. Direktor i urednik BH dnevnika su očito namjerno napravili kardinalnu grešku jer su kao profesionalni, objektivni i odgovorni ljudi, u najmanju ruku morali skrenuti pažnju voditeljici dnevnika (koja je između ostalog i bivša studentica sa FPN) da Harisu Zahiragiću ne dozvoli da na takav brutalan način svojim izjavama mene satanizira, dehumanizira i diskreditira kao relevantnu osobu koja može govoriti o UNSA, gdje poručuje na TVSA ostalim medijima koga da ubuduće zovu, odnosno ne zovu da komentariše pitanja oko Univerziteta - što je direktan poziv medijima na cenzuru i utjecaj na iste, te je time meni osobno proglasio javni linč i u konačnici indirektno diskreditirao i narušio ugled akademskog osoblja i studenata Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i svih onih koji smatraju da je takav kodeks neprihvatljiv.

Zajedno s njim ste doveli moj rad na FPN u pitanje, iako ja svoju političku funkciju nikada nisam isticala u mom akademskom djelovanju, za razliku od vašeg gosta Harisa Zahiragića, koji je politički aktivan i profiliran već dugi niz godina, te obnaša isključivo političke funkcije potpredsjednika Kantonalnog foruma mladih SDA i člana Upravnog odbora UNSA. Smatram da je ovakvo izvještavanje bilo izrazito pristrasno te je očito da sam pala u zamku vaše režimske SDA politike.

  1. Skandalozni prilog koji ste pustili, gdje se crvenim markerom javno etiketiraju pojedinci iz NVO sektora, novinari i studenti koji su došli na Javnu raspravu na FPN, te se zaokružuju njihova lica i odjeća koju su nosili taj dan, koju ste vi smatrali neprimjerenom, jeste podjednako brutalnom izlaganju tih pojedinaca na stub srama i doslovno degradiranje svih onih koji su tog dana bili prisutni. Za to vas imaju pravo tužiti jer ste ugrozili njihova prava na zaštitu vlastitog identiteta. Žalba RAK-u je već poslana sa više adresa.

U duhu slobodnog kritičkog mišljenja, mog akademskog djelovanja i rada, te radi zaštite mog integriteta, autonomije i digniteta, poručujem vam da više nemam namjeru gostovati ili davati izjave za vaš Dnevnik te vjerujem da će se i većina kolegica i kolega sa FPN ograditi od istog, barem ne dok ste vi na rukovodećim pozicijama gdje vodite ovakvu režimsku uredničku politiku. Još jednom ponavljam da od vas i rukovodstva TVSA tražim javno izvinjenje zbog narušavanja mog ugleda, časti i kredibiliteta, u suprotnom ću tražiti zaštitu od RAK-a i na drugim instancama.