Za jednakost svih
105

Jasminko Halilović pružio podršku Povorci ponosa u Sarajevu: Mi smo jedno

M. N.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Osnivač Muzeja ratnog djetinjstva Jasminko Halilović dao je podršku prvoj Bh. povorki ponosa koja će biti održana 8. septembra u Sarajevu te je pozvao sve da daju svoj glas za ravnopravnost svojih prijatelja, komšija i radnih kolega.
"Borba za ljudska prava je obaveza svih nas. Generacije prije nas su napravile važne korake u borbi za prava žena, u borbi za prava radnika, u borbi za prava raznih manjina. Zbog toga je svijet u kojem danas živimo bolji i ljepši. Odgovornost naše generacije je da napravimo ključne korake u borbi za prava LGBTI populacije", rekao je Halilović.



Naglašava kako su sloboda, tolerancija i slavljene raznolikosti stvari po kojima je Sarajevo poznato od nastanka i da nema boljeg načina da odbranimo vrijednosti našeg grada od borbe za jednakost svakog građanina i građanke.

"Tako ga činimo boljim, širim i ugodnijim mjestom za sve nas i zato vas pozivam da izađete u protestnu šetnju 8. septembra i date svoj glas za ravnopravnost naših komšija i komšinica, naših drugova i drugarica iz školskih klupa, naših kolega i kolegica s posla, naših prijateljica i prijatelja. Ovdje nema prostora za 'oni' i 'mi'. Mi smo jedno. I zato, vidimo se 8. septembra", poručio je Halilović.



Do sada su brojne javne ličnosti pružile su podršku prvoj ovoj povorci. Prema posljednjim informacijama, za sada je prijavljeno oko 500 učesnika. Formiran je i Operativni štab "Povorka ponosa 2019", a MUP KS poduzima sve mjere i radnje u cilju sigurnog i nesmetanog održavanja skupa.