Želi ostati gradonačelnik
761

Intervju / Jasmin Imamović: Život sam uložio u preporod Tuzle, građani prepoznaju moj trud

Razgovarao: Armin Kendić
Jasmin Imamović na čelu Tuzle je već skoro 20 godina (Foto: D. Z./Klix.ba)
Jasmin Imamović na čelu Tuzle je već skoro 20 godina (Foto: D. Z./Klix.ba)
Jasmin Imamović na mjestu prvog čovjeka Tuzle nalazi se već skoro dvije decenije, a na predstojećim lokalnim izborima ponovo je kandidat SDP-a za ovu poziciju. Kaže da je život uložio u preporod grada soli, naglasivši da ga podrška građana obavezuje na kontinuirani rad.

Jasmin Imamović na poziciji načelnika, a zatim i gradonačelnika Tuzle nalazi se skoro 20 godina, a 15. novembra, na predstojećim lokalnim izborima pretenduje na još jedan četverogodišnji mandat.

U intervjuu za Klix.ba je govorio o dosadašnjim uspjesima, realiziranim projektima, riješenim problemima, prednostima u odnosu na ostale kandidate, razlozima još jedne kandidature, ali i planovima za naredni period. Ukazao je i na ljubav koju osjeća prema ovom gradu, istaknuvši da misiju u kojoj se nalazi već skoro dvije decenije smatra svojim životnim djelom.

Zbog čega ste se odlučili ponovo kandidovati za funkciju gradonačelnika Tuzle te iz čega crpite energiju za djelovanje u još jednom mandatu?

Zahvaljući povjerenju građana dobio sam priliku da radim kao gradonačelnik i da se dokažem u tom poslu. Moj tim i ja smo uradili mnogo i imamo još mnogo toga za uraditi. Kreirali smo Strategiju razvoja do 2015. godine, realizirali smo je prije roka i sada imamo Strategiju do 2026. Dvanaest godina smo se borili da poništimo privatizaciju Vodovoda i kanalizacije, Centralnog grijanja, Komemorativnog centra i Tržnica i pijaca. U tome smo uspjeli. Ojačali smo ta i druga javna preduzeća i ustanove i osnovali nova, kao što su Panonika, Saobraćaj i komunikacije, Tehnološki park BIT centar, Razvojno-poduzetnički centar i inkubator Lipnica, podmladili i ojačali službe, riješili redukcije vode i sad radimo na dugoročnom vodosnabdijevanju Tuzle do 2035. godine.

Tuzlu smo pretvorili u najatraktivniju ljetnju turističku destinaciju u BiH. Kada sam postao načelnik imali smo tri, a sad imamo 30 hotela, motela i hostela, nekoliko njih je u izgradnji, a imamo zahtjeve za gradnju novih, razvila se industrija, razvila trgovina, imamo pune proizvodne zone, dugo smo radili da bismo ostvarili velike ekonomske uspjehe, preporodili smo Tuzlu i učinili ovaj grad lijepim za građane i atraktivnim za investitore, sačuvali smo multikulturalnost, na pomolu su veliki projekti i velike investicije. Tuzla ide naprijed i želimo odbraniti njene pravce razvoja.

S druge strane, mi u SDP-u i ja smo znali da se neke stranke koje danas participiraju u vlasti Tuzlanskog kantona, spremaju da politički osvoje Tuzlu. Naročito SD i DF. Oni koji vladaju Kantonom koji za dvije godine nije uradio ništa dobro, a uradio je svašta lošega, sada bi da preuzmu Tuzlu. To je bilo dovoljno za moju odluku. Moj "alat" je moja struka, iskustvo i znanje u poslovima iz nadležnosti gradske uprave. Suprotstavili su mi kandidata koji nema takvu vrstu znanja i iskustva. To vam je isto kao kada biste usred leta, pilota zamijenili jednim od putnika koji nikada nije vozio avion, niti ima položen ispit za pilota.

Život sam uložio u preporod Tuzle. Branim svoje životno djelo i životno djelo mojih saradnika. Kada nemaju šta drugo da prigovore, protivnici mi prigovaraju dužinu mandata. To što njima smeta, u razvijenim demokratskim državama, u Americi, Francuskoj, Njemačkoj, Austriji, Italiji... sasvim je normalna stvar.

Navest ću neke primjere: u Americi Thomas Menino je bio 21 godinu gradonačelnik Bostona, Tom Bradley je bio gradonačelnik Los Angelesa 20 godina, Richard Michael Daley je bio gradonačelnik Chicaga 22 godine, a gradonačelnik Charlestona, glavnog grada Južne Karoline Joseph Riley Jr. obnašao je tu funkciju 41 godinu. Brojni su primjeri i u Evropi, u Njemačkoj (Minhen, 21 godina, Štutgart, 22 godine, Hanover, 34 godine), u Francuskoj (Strazbur, 24 godine, Bordo, 48 godina, Marsej, 25 godina), gradonačelnik Beča Michael Haupl, imao je mandate pune 24 godine, nakon čega je sam odstupio sa funkcije, tu su i gradonačelnici Valencije u Španiji, 24 godine, Padove u Italiji, 23 godine...

Koliko ste uspjeli realizirati od zacrtanih ciljeva i obećanja koje ste dali građanima Tuzle u Vašem posljednjem četverogodišnjem mandatu te da li ima nešto što biste danas, da imate priliku, ipak drugačije uradili?

Uspio sam realizirati obećanja, ali i uraditi znatno više od toga. Obećanja su kreirana 2016. i nakon toga su se događale mnoge stvari koje te godine nije bilo moguće predvidjeti. Bile su to neprilike u vidu migrantske krize, pandemije, poplava i požara, ali i velike prilike. Kada mi se ukaže velika prilika za Tuzlu, ja je ne smijem propustiti. U tom trenutku ostavljam sve i posvetim se realizaciji prilike u korist Tuzle.

Nisam mogao pretpostaviti da će velika internacionalna firma na web stranici UN-ove, Svjetske turističke organizacije (UNWTO), pročitati da je Tuzla 2012. godine dobila drugu nagradu na svijetu, za Panonska jezera, naša slana jezera. Poslije su došli u Tuzlu i grad ocijenili lijepim. A znate da sam sebi i projektom Panonskih jezera i projektima obnove historijske jezgre zacrtao da Tuzla bude najljepši i za život građana najudobniji grad u BiH. Tad nam se ukazala prilika da privučemo investiciju od jedne milijarde! Dakle, dugogodišnjim poštenim radom smo stvorili snagu kontinuiteta razvoja, napokon postigli veliku atraktivnost Tuzle i privukli investiciju Crystalico, vrijednu jednu milijardu KM.

Obećali smo stvoriti uvjete za zapošljavanje minimalno četiri, a maksimalno sedam hiljada ljudi. Do kraja 2019. ostvarili smo blizu šest hiljada novih radnih mjesta. Podatke za 2020. ćemo dobiti u prvoj polovici naredne godine. Siguran sam da nam pandemija do sada nije umanjila broj radnih mjesta jer smo ogroman novac u održavanje i gradnju komunalnih objekata uložili ove godine. U BiH smo u vrhu po broju poslovnih subjekata i po broju malih obrta. To znamo i pratimo i firmama dajemo poticaje. Završili smo poslovnu zonu Kreka sjever.

"Branim svoje životno djelo i životno djelo mojih saradnika" (Foto: Klix.ba)

Neprekidnim radom na stvaranju uvjeta za gradnju, mi omogućavamo gradnju velikog broja zgrada. To je dobro za građevinski sektor, ali za firme koje su za ovaj sektor vezane. Za jednu zgradu vezano je 50 malih i srednjih preduzeća, oko samo jedne zgrade vezano je neopisivvo puno radnih mjesta. Dok kranovi rade, ljudi rade i zapošljavaju se. I u tom pogledu smo prebacili normu.

Od 2016. do 2020. u komunalnu infrastrukturu smo uložili više od stotinu miliona KM, u razvoj mreže snabdijevanja Vodovod je uložio okvirno 30 miliona i Centralno grijanje okvirno 10 miliona, u protekle četiri godine. Radi se o održavanju, obnovi i gradnji novih komunalnih objekata. Moj izvještaj na primjer za 2019. godinu broji 50 stranica. Znači da bi mi bilo potrebno 200 stranica prostora da vam navedem sve što su uradili gradska uprava, javna gradska preduzeća i javne ustanove.

U proteklih 20 godina Vaše pobjede u izbornim ciklusima bile su ubjedljive. Čemu pripisujete zaslugu za tako dobar i dugoročan odnos s biračima?

Zahvalan sam građanima Tuzle koji mi u kontinuitetu daju podršku. Njihova podrška me obavezuje na neprekidni i svakodnevni rad. Građanke i građani Tuzle vjerovatno porede Tuzlu od prije 19 godina sa Tuzlom danas. Pretpostavljam da mnogi više vjeruju svojim očima i rezultatima rada, nego praznim riječima koje često možemo čuti u predizbornim kampanjama.

Moje sugrađanke i sugrađani znaju da imam želju da im se nešto istinski lijepo desi, da neprekidno radim i da sam potpuno posvećen Tuzli. Osim poslom, kao hobijem, bavim se pisanjem romana. Većina mojih romana mogli bi nositi naslov "Roman o Tuzli". Moja ljubav prema Tuzli je očigledna.

Znam da ljubav nije dovoljno samo kazati, nego i djelima dokazati, a ja se trudim da ljubav i posvećenost Tuzli dokazujem radom i rezultatima moga rada. Vjerujem da su skromnost, rad i rezultati rada jedino mjerilo i drago mi je da takve vrijednosti njeguju i birači.

U čemu vidite Vaše najveće prednosti u odnosu na ostale kandidate?

Radio sam u različitim gradskim službama, bio pomoćnik Međuopćinskog javnog pravobranioca, sekretar Skupštine, pomagao bivšem gradonačelniku u rukovođenju službama, kao mlad pravnik sam na primjer, 1986. godine za desetak mjeseci riješio 1.250 predmeta u postupku utvrđivanja prava na nekretninama. Ko se razumije u ovaj posao teško može povjerovati u toliki broj pravosnažno riješenih imovinsko-pravnih predmeta u tako kratkome roku. Objavio sam tri knjige i 17 radova iz oblasti upravnog i građanskog prava. Te knjige se i danas koriste u praksi. Sve su to znanja potrebna za obavljanje funkcije gradonačelnika.

Kao gradonačelnik, svoje znanje sam koristio kako bih zemljište u vlasništvu Grada što bolje iskoristio kao faktor razvoja Tuzle. Naprimjer, mi smo razriješili imovinsko-pravne odnose, donijeli regulacioni plan za zemljište na kojem je danas Robot-Avaz centar sa stambenom zgradom, kao i zgrada zvana Titanik. Za novac koji je nakon licitacije uplaćen od tog zemljišta i rente, izgradili smo drugo slano jezero, vodopade, Trg slobode i sjevernu tribinu stadiona. Imam dobre rezultate rada.

Tuzla je preporođen grad. Mnogo ljepša nego prije, život građana je mnogo kvalitetniji nego prije. Sve su to moje prednosti u odnosu na kandidate koji su se dokazali na nekom drugom polju, u nekom drugom poslu, ali ne i na poslu za kojeg su se kandidovali. Ja sam se na poslu gradonačelnika dokazao.

Koji su ključni projekti koje biste realizirali u naredne četiri godine te šta bi posebno bilo u fokusu Vašeg djelovanja?

Ključni projekt je dovršetak projekta dugoročnog vodosnabdijevanja Tuzle. Radi se o 24 miliona KM koje smo obezbijedili od vlada i banaka Švicarske, Njemačke i Austrije. Od toga je pola poklon tj. grant, a drugih 12 miliona smo dobili pod povoljnim uvjetima sa kamatom 1,7 posto. Sve stare cjevovode mijenjamo za nove, štedljive, trajnije i zdravije. Obezbijedit ćemo 98 posto stanovništva sa vodom iz vodovoda. Gubitke ćemo dovesti na nivo gubitaka njemačkih, švicarskih i austrijskih vodovoda.

Buduće generacije i budući gradonačelnici neće morati da se bore sa problemima sa kojima smo se moj tim i ja borili. Drugi važan komunalni objekat je Gradsko groblje. Mora biti na najvišim evropskim standardima i omogućiti porodicama umrlih nižu cijenu sahranjivanja. Za prvu fazu ovog projekta smo odvojili blizu četiri miliona KM i radovi su već počeli.

Slijedi uređenje Ilinčice, za koju smo već obezbijedili sredstva EU, intenzivan rad na širenju mreže daljinskog grijanja, davanje poticaja za utopljavanje zgrada, toplotne pumpe i peći na pelet. Potpisivanjem Sporazuma gradonačelnika za klimu i energiju, obavezao sam se da ćemo do 2020. godine emisije CO2 smanjiti za minimalno 20 posto.

Grad Tuzla je zaključno sa 2020. godinom ostvario smanjenje emisija CO2 za 33,44 posto. Evidentno je da je najveće smanjenje apsolutnih vrijednosti emisija ostvareno u sektoru zgradarstva, gdje su se emisije CO2 smanjile za preko 80.000 tona. Subvencije za prelazak na korištenje okolišno prihvatljivijih energenata za grijanje, širenje mreže daljinskog grijanja i provođenje mjera energetske efikasnosti na ovojnicama stambenih zgrada, najveći su razlog ovog smanjenja emisija i na tim projektima ćemo raditi i u narednom periodu.

Mnogo toga smo uradili proteklih godina, a sada ćemo nastaviti provjerenim pravcem i to intenzivnije. Na primjer, do sada smo poticaje za utopljavanje zgrada davali samo individualnim objektima, a od iduće godine to širimo i na kolektivne zgrade.

Cesta, mostova i drugih komunalnih objekata će biti sasvim dovoljno, to je sigurno tako, jer smo primili nevjerovatno veliki broj zahtjeva za urbanističke i građevinske dozvole. Budući objekti izgledaju predivno. Investitori su nas uvjerili da ide prvi neboder kompleksa Crystalico, eno već ga reklamiraju, što znači da će investitori na ime rente morati u budžet Grada uplatiti velike iznose, a namjena tih iznosa novca je gradnja komunalnih objekata. Bit će ih mnogo, vjerovatno i više nego prethodnih godina.

Nastavit ćemo i sa realizacijom programa iz oblasti socijalne i boračke zaštite, kulture, sporta, podrške mladima, osobama treće životne dobi...Idemo naprijed. Ima još nekih pozitivnih programa, neke smo već pripremili, ali još mi je rano da ih objelodanim. Suština je u tome da mi imamo Strategiju razvoja Tuzle do 2026. godine i to je i moj predizborni program. Svi zacrtani pravci odvijaju se dobro i ja samo nastavljam podržavati pravce zacrtane tom Strategijom.

Mandat koji je na izmaku obilježili su problemi koji se u ranijim godinama nisu pojavljivali, poput migrantske krize koja je zadesila ovaj grad, uz pandemiju koronavirusa koja je donijela zdravstvene i ekonomske posljedice. Kako je Tuzla reagovala na ove pojave, uz poplave koje su pogađale ovaj grad u nekoliko navrata?

Početkom ove godine prostor oko željezničke stanice bio je pretvoren u šatorsko naselje migranata. Svi su mislili da je taj problem nerješiv. Iako od Vlade Federacije i Kantona nismo imali podršku, moj tim i ja smo ih zaobišli, zatražili pomoć od Ministarstva sigurnosti BiH i tadašnjeg ministra Fahrudina Radončića, pomoć i razumijevanje smo dobili i taj problem je u dobroj mjeri riješen.

U vremenu pandemije, dosljedno smo provodili mjere naređene od pretpostavljenih štabova. Što se tiče ekonomskih mjera, mislim da smo učinili maksimum, s obzirom na našu nadležnost. Osnovna mjera je ulaganje 30 miliona KM, zajedno sa Vodovodom i Centralnim grijanjem, u održavanje i gradnju novih komunalnih objekata. Na taj način smo omogućili građevinskim firmama da prežive i poboljšali kvalitet života građana. To smo mogli postići snagom kontinuiteta. Mnogi od ovih projekata započeti su 2019. godine.

Osim toga, Grad Tuzla je odmah po početku pandemije donio interventne mjere podrške privredi koje su za cilj imale ublažavanje posljedica pandemije, za šta je u budžetu bilo planirano oko dva miliona KM. U te mjere prvenstveno spadaju: oslobađanje od plaćanja zakupnine za poslovne prostore koje Grad Tuzla izdaje pod zakup, oslobađanje od obaveze plaćanja naknade za zauzimanje javnih površina za postavljanje ljetnih bašta i reklamnih naprava te oslobađanje od plaćanja komunalne naknade i obaveze plaćanja zakupnine za korištenje prostora u evidenciji mjesnih zajednica na području Grada Tuzle, kao i takse za taksi stajališta, realizovana su tri javna poziva za subvencioniranje troškova poslovanja za fizička lica koja obavljaju samostalne djelatnosti i obrte s ciljem održavanja tekuće likvidnosti usljed utjecaja COVID 19, direktne pomoći licima koja su u periodu pandemije ostala bez posla, pomoć poljoprivrednicima (poljoprivrednim gazdinstvima i obrtnicima) za sufinansiranje proljetne sjetve, pomoć javnim preduzećima i javnim ustanovama kojima je bilo zabranjeno privremeno obavljanje djelatnosti naredbama nadležnih štabova...

Također, realizovan je i projekt "Siguran start" kojim je i ove godine pružena podrška novoosnovanim privrednim subjektima sa područja Tuzle u iznosu od 90.000 KM, a 130.000 KM je investirano u završetak saobraćajnice i ulične rasvjete u Poslovnoj zoni Kreka sjever.

Dakle, realizovan je veliki broj mjera s ciljem pomoći ublažavanja posljedica koje je izazvala pandemija koronavirusa kod poduzetnika na području Tuzle, kao i kod javnih preduzeća i javnih ustanova kojima je bio zabranjen rad, a koji nisu dobili pomoć na osnovu Federalnog "Korona- zakona". Nismo umanjivali sredstva namijenjena za podršku projektima organizacija civilnog društva, kao što su to uradili mnogi drugi.

Tuzla je u proteklim mjesecima postala veliko radilište. Realiziraju se brojni projekti, saniraju ulice, gradi se kružni tok, izvršena je semaforizacija dvije raskrsnice...To mnogi smatraju Vašom predizbornom kampanjom. Kako to komentarišete?

Moj tim i ja radimo svake godine. Samo dvije od četiri godine nisu izborne. U dvije izborne godine, politički protivnici govore kako radimo radi izbora, a gradilišta u neizbornim godinama, ne spominju. Zamislite šta bi se dogodilo kada bismo radili samo dvije od četiri godine? Malo je većih projekata koje je moguće započeti i završiti u jednoj godini. Projektnu dokumentaciju i tendere dovršavamo u jednoj godini, kako bismo mogli graditi u narednoj.

Mi ne možemo zaustavljati razvoj grada, zato što bi neki htjeli da to učinimo, kako bi oni bolje prošli na izborima. Imamo Strategiju razvoja do 2026. godine, imamo petogodišnje planove gradnje komunalnih objekata, trogodišnje i jednogodišnje budžete. Izgradili smo sistem neprekidnog rada i razvoja.

Tuzla svake godine dobije nešto novo. Dakle, njihove tvrdnje nisu istinite. Evo dokaza: mnoge važne, možda i najvažnije projekte u mojim mandatima, dovršili smo u godinama koje nisu izborne.

Prvo slano jezero završeno je 18. jula 2003. godine. Lokalni izbori su bili naredne, 2004. godine. Postrojenje za pitku vodu, kojim su ukinute redukcije vode nakon 70 godina, dovršili smo 2006. godine. Iste godine smo pješačku zonu prošili od spomenika Ismetu Mujezinoviću i Meši Selimoviću, do ulice prema Pozorištu, do ulice prema Gradskom parku i do ruba zgrade Grafičar. Izbori su bili dvije godine poslije, tj. 2008. Trg Slobode smo završili i svečano predali građanima na upotrebu 2009. godine. Naredni lokalni izbori bili su tri godine poslije, tj. 2012. godine.

Veliki projekat rekonstrukcije Sjeverne saobraćajnice od Tenisa do Skvera, zajedno sa Bijelim mostom, dovršili smo poslije lokalnih izbora 2012. godine. Kružni tok kod Tenisa, pješačku stazu prema tzv. "širokom stepeništu", kao i samo stepenište, veličanstveni ulaz u kompleks Slane Banje, izgradili smo prošle godine. Izbori su ove godine. Imamo 20 semaforiziranih raskrsnica, pa došlo je vrijeme da uradimo još dvije, tri.

Vjerujete li i u ovogodišnju pobjedu te koja je Vaša poruka građanima Tuzle, odnosno biračima?

Vjerujem u pobjedu. Građankama i građanima Tuzle poručujem: Vjerujte rezultatima i istinitim riječima koje se mogu dokazati konkretnim djelima. Ne vjerujte praznim ili lažnim riječima.