Odlazi u Parlament BiH
74

Jasmin Imamović odlazi sa pozicije gradonačelnika Tuzle, mogao bi ga naslijediti Zijad Lugavić

A. K.
Jasmin Imamović i Zijad Lugavić (Foto: A. K./Klix.ba)
Jasmin Imamović i Zijad Lugavić (Foto: A. K./Klix.ba)
Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović nakon 22 godine odlazi sa pozicije čelnika grada, a nakon što je prihvatio mandat zastupnika u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, potvrđeno je za Klix.ba. Izvjesno, na njegovo mjesto bi kao vršilac dužnosti mogao doći Zijad Lugavić.

Jasmin Imamović u gradonačelničku fotelju je sjeo 2001. godine i jedan je od najdugotrajnijih načelnika/gradonačelnika u Bosni i Hercegovini. Nakon skoro 22 godine odlučio se povući sa te pozicije.

Kako je potvrđeno za Klix.ba, Imamović je prihvatio mandat zastupnika u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, koji mu je kao kandidatu SDP-a pripao na ovogodišnjim Općim izborima. Shodno tome, povlači se sa pozicije prvog čovjeka grada, nakon šest i po uzastopnih mandata.

Svoju odluku Imamović će sutra zvanično obrazložiti na konferenciji za medije u Tuzli.

Građani Tuzle uskoro bi trebali dobiti vršioca dužnosti gradonačelnika, a prema informacijama do kojih je došao Klix.ba, izvjesno je da će to biti Zijad Lugavić. Riječ je o Imamovićevom pomoćniku za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu.

Lugavića bi, prema proceduri trebalo imenovati Gradsko vijeće Tuzle na jednoj od narednih sjednica.

Njegov mandat kao vršioca dužnosti može trajati najduže tri mjeseca od dana prihvatanja Imamovićeve ostavke, shodno Zakonu o izboru, prestanku mandata, opozivu i zamjeni načelnika općina u Federaciji BiH.

Također, Statutom Grada Tuzle je propisano da dužnost gradonačelnika u slučaju prestanka mandata i u slučaju opoziva, do ponovnog izbora, vrši osoba izabrana od Gradskog vijeća natpolovičnom većinom od ukupnog broja članova tog tijela.

U tom periodu se moraju organizirati prijevremeni izbori, a koje raspisuje Centralna izborna komisija BiH.