BiH
7

Jasmin Imamović: Nećemo dozvoliti da se ispod Tuzle postavi skladište plina

Piše: A. K.
Kolegij gradonačelnika Tuzle danas je usvojio Prijedlog rezolucije o odbijanju skladištenja prirodnog gasa u iskorištenim bušotinama soli na području ovog grada.

Ideja o skladištenju plina na području Tuzle u nekoliko navrata bila je pokrenuta u proteklih 20 godina, a o ovoj temi posebno se počelo govoriti unazad nekoliko dana.

Prema riječima gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića, realizacija jednog ovakvog projekta predstavljala bi tempiranu bombu koju bi bilo moguće aktivirati čak i običnim nehatom.

"Građani Tuzle, od građana izabrani vijećnici Gradskog vijeća Tuzla i ja, kao direktno izabrani gradonačelnik i predstavnik svih građana, nikada i ni po koju cijenu, nećemo dozvoliti da se ispod Tuzle postavi skladište plina i time ugrozi miran san i sigurnost građana ", izričit je Imamović.

Prvi čovjek Tuzle naglašava da naša zemlja treba koristiti vlastite resurse uglja, a ne da uvozi i skladišti uvezeni plin.

"Elektroprivreda BiH treba realizirati projekat toplifikacije Kaknja, Sarajeva, Visokog i Breze, toplom parom iz Termoelktrane Kakanj, što je sigurnije, kvalitetnije i jeftinije od grijanja na plin, i što će svakako stabilizovati naše rudnike", dodaje Imamović .

Imena osoba koje su ponovo pokrenule priču o skladištenju plina na području Tuzle Imamović nije želio iznositi u javnost.