BiH
0

Jasmin Duvnjak predlagač novog zakona o napuštenim stanovima u FBiH

FENA
Predsjednik Udruženja građana "Koraci", koji su formirali bivši pripadnici Armije RBiH i Vojske FBiH radi borbe za ostvarenje stečenih prava iz radnog odnosa, Hidajet Numić izjavio je danas na pres-konferenciji da će na prvoj narednoj sjednici Parlamenta FBiH poslanik Jasmin Duvnjak predložiti novi zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prestanku primjene Zakona o napuštenim stanovima.

"Zbog neodgovornosti pojedinih delagata Doma naroda Parlamenta FBiH koji nisu prisustvovali sjednici, prošlog četvrtka, Prijelog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prestanku primjene Zakona o napuštenim stanovima koji je predviđao otkup bivših vojnih stanova i brže uvođenje u posjed stana kroz priznanja rješenja o dodjeli stana kao osnove za otkup, nije dobio podršku", izjavio je Duvnjak, poslanik u Parlamentu FBiH.

On je zajedno s poslanicima Mersijom Krzić i Irfanom Ajanovićem, bio predlagač amandmana na neusvojeni Vladin prijedlog Zakona i predlagač novog zakona.

Kako je pojasnio Hidajet Numić, predsjednik UG «Koraci», problem s vojnim stanovima nastao je nakon 1. decembra 2005. godine, nakon reforme odbrane i gašenja Federalnog ministarstva odbrane. Zbog pravnog vakuuma, do donošenja Odluke kojom je utvrđena nadležnost Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH za preuzimanje stanova iz vojno-stambenog fonda, veliki dio boračke populacije nije uspio sklopiti ugovore i ući u posjed stana, te završiti proceduru otkupa stana.

«Ovim izmjenama zakona, kada budu usvojene u oba doma Parlamenta FBiH, omogućit će se otkup i knjiženje više od 2.500 vojnih stanova čiji je otkup do sada bio blokiran. Također se stvara mogućnost da oko 1.600 osoba s rješenjem na stan, konačno bude uvedeno u posjed njima dodijeljenih stanova», izjavio je Humić, koji je pozvao Vladu FBiH i i parlamentarce u oba doma Parlamenta FBiH da po hitnom postupku usvoje predložene izmjene i dopuna zakona.