Sumiranje rezultata
336

Jasenko Selimović nakon izbora: Vrata EU će i dalje biti otvorena za BiH

Piše: I. Č.
Jasenko Selimović, švedski zastupnik u Evropskom parlamentu, za Klix.ba je prokomentarisao rezultate proteklih izbora za Evropski parlament i očekivanja nakon istih.

Selimović ističe da tradicionalni politički blokovi imaju većinu te da ekstremisti nisu ostvarili rezultate kojima su se nadali.

"Ali ipak, najznačajnije u svemu ovome je da su proevropske liberalne partije dobile najveći broj novih zastupnika u mnogim zemljama EU. To znači da su Evropljani rekli da hoće jaču, čvršću i stabilniju Evropu. I to je potpuna suprotnost onim pričama prije izbora kada se govorilo da Evropljani hoće manje povezanu i više nacionalnu Evropu", smatra Selimović.

Na konstataciju kako se čini da krajnja desnica, populističke antievropske stranke i konzervativni euroskeptici nisu ostvarili rezultate kakvi su se predviđali, ali da će svakako imati dovoljno glasova da zagorčavaju život u novom sazivu Evropskog parlamenta, naš sagovornik ističe da su euroskeptici i do sada bili u Evropskom parlamentu, ali da oni ponovo neće imati većinu.

"Rad će možda u nekim poljima biti malo otežan, jer nisu na tako niskom broju da ih se može ignorisati, ali oni sami neće moći blokirati proevropske inicijative", kaže Selimović.

Komentarišući rezultate izbora u Švedskoj, Selimović ističe da su mogli biti bolji, posebno za njegovu partiju.

"Ipak smo sretni da su liberalne stranke dobile ukupno tri mandata i da su liberali dobili mnogo više u drugim EU zemljama. Švedski euroskeptici su dobili jedno mjesto više nego u prijašnjem mandatu, ali je i dalje ostala velika proevropska većina među švedskim zastupnicima", tvrdi Selimović.

Za kraj je odgovorio na pitanje da li je, nakon održanih izbora, iluzorno očekivati neki zaokret u politici Evropske unije prema Bosni i Hercegovini i drugim zemljama Zapadnog Balkana.

"Neće biti neke velike promjene. Zemlje Balkana će i dalje biti dobrodošle u EU, ali će brzina tog procesa ovisiti, kao i do sada, o sprovođenju i implementaciji reformi u zemljama Balkana. Nadam se da će BiH brzo usvojiti poslovnik o radu koji je rad odbora i međuparlamentarne sastanke onemogućavao gotovo pet godina. Druge zemlje regiona su imale redovne sastanke tog odbora posljednjih godina pa se nadam da će se i u BiH odobriti poslovnik i početi održavati ti sastanci. Ostale reforme su na bh. političarima, a vrata EU će i dalje biti otvorena za BiH i Zapadni Balkan", zaključio je Selimović.