Nema alternative
36

Jasenko Selimović: Budućnost BiH mora biti evropska

Klix.ba
Švedski europarlamentarac Jasenko Selimović kazao je uoči Dana Evrope, kako Bosni i Hercegovini zaista treba članstvo u Evropskoj uniji jer joj od toga zavisi budućnost, cjelovitost, ekonomski i socijalni standard građana, sigurnost i trajni mir.

"BiH kao takva, ne može ni opstati izvan EU, ni ostati izolirana, te vjerujem da i političari i njeni građani shvataju da nema alternative. Dakle, ono na čemu treba raditi jeste da se fokusiramo se na reforme koje će zemlju uvesti u EU. Što prije, to bolje", kaže Selimović.

Ističe kako s pravom smatraju da su današnjim političarima „puna usta“ Evrope, ali da se stvarno malo radi na pridruživanju Uniji.

"Jedini način da se to promjeni jeste da se reforme neophodne za ulazak u EU stave na dnevni red izbora. U oktobru ove godine dolaze izbori u BiH i nema nikakvih razloga zašto to pitanje EU ne bi bilo jedno od najvažnijih pitanja. Građani BiH treba da izvrše pritisak, da traže provođenje reformi i da daju glasove onima koji to rade. Niko drugi ne može osigurati taj prioritet ako ga građani sami ne osiguraju. Političari moraju da traže pitanja koja su važna glasačima, da bi bili izabrani. Ako EU i reforme neophodne za ulazak budu važne građanima BiH, bitka će se boriti oko njih. Ako su te reforme irelevantna, marginalna stvar građanima BiH-niti će ih političari prioritizirati, niti će se te reforme implementirati", upozorava.

Podsjetio je kako je prije 15-tak godina BiH bila prvak u evropskim integracijama, te prikazivana kao primjer uspješnih reformi i evropskih integracija. Danas je, skupa s Kosovom, među posljednjima.

"Tempo reformi je opao i dopustili smo da nas druge zemlje nadmaše. Ako i dalje tempo bude opadao, bojim se da će potrajati još jako dugo da zemlja bude spremna da postane članicom Unije. Iz posljednjeg izvještaja Evropske komisije, Albanija i Makedonija su već dobile preporuku za početak pregovora, Crna Gora i Srbija već neko vrijeme pregovaraju. BiH još uvijek nije dobila izvještaj na pitanja Evropske komisije. Naravno, reforme nisu jednostavne, naprotiv, teške i bolne su, ali bez njih BiH neće moći napredovati. Ove izbore treba zato iskoristiti ponovo staviti pitanje integracije u EU na ozbiljni dnevni red", kazao je.

Istakao je da je Evropska unija je nadnacionalni projekat i interes i da svaki građanin, svaki narod, svaka narodnost, dobivaju na tome.

"Kakvu god BiH zamišljamo u budućnosti, ona je moguća u EU. Pitanje je ustvari, da li je u budućnosti cjelovita BiH uopće moguća bez EU. Ovo je težak period za Evropsku uniju. Izlazak Velike Britanije je bio šok, Poljska i Mađarska su sve dalje od evropskih vrijednosti koje smo prepoznali i upisali u našim ustavima, ekstremna desnica raste, a time i volja da se Balkan uključi u Uniju. Treba znati plivati između Scile i Haribde. Ali, nemamo izbora. Bh. budućnost mora biti evropska. Evropska unija je izgrađena na vrijednostima mira, jednakosti, poštivanju vladavine prava, zaštite ljudskih prava i sloboda. Ove vrijednosti osiguravaju dostojan život pojedinaca u svim zemljama Unije. Nama, više nego ikome drugom, je to potrebno", zaključio je Selimović.