Srebrenica
0

Japanski ambasador posjetio Srebrenicu

FENA
Prilikom posjete udaljenoj srebreničkoj Mjesnoj zajednici Skelani, japanski ambasador u Bosni i Hercegovini Futao Motai, kratko je razgovarao sa načelnikom Općine Srebrenica Abdurahmanom Malkićem.

-Razgovarali smo o realizaciji i proširenju socio-ekonomskog projekta ruralnog razvoja koji Vlada moje zemlje, posredstvom svoje Razvojne agencije JICA, provodi na području pet srebreničkih mjesnih zajednica koje gravitiraju Skelanima, u saradnji sa tim mjesnim zajednicama i pet nevladinih organizacija sa tog područja. Radi se o poljoprivrednom projektu iz različitih oblasti za što je Vlada Japana do sada investirala oko 600.000 eura, izjavio je Motai novinarima.

On je istakao da je Općina Srebrenica pružila značajan doprinos realizaciji ovog projekta koji donosi ekonomski napredak, ali i sve bolju saradnju velikog broja pripadnika dvije etničke zajednice koji zajedno rade na projektima i tako se međusobno zbližavaju.

Načelnik Malkić je rekao da japanski projekat daje dobre rezultate i omogućava ljudima ostanak na selu i život od rada na vlastitim imanjima, a lokalno stanovništvo radeći sa japanskim stručnjacima stiče znanje i vještine iz poljoprivrede kao i radne navike te ostvaruju solidnu zaradu od poljoprivrednih proizvoda čiju su proizvodnju pokrenuli zahvaljujući japanskoj stručnoj i novčanoj pomoći.