Klinički centar Sarajevo
0

Japanka sa simptomima nove gripe

Sarajevo-x.com
Na kliniku za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu jučer je u popodnevnim satima primljena djevojka iz Japana koja je imala simtome tipične za gripu A.

Japanka je na kliniku primljena zbog povraćanja, hunjavice i dijareje, te odmah zbrinuta i izolovana u poseban odjel u Kliničkom centru.

"Osoblje KCUS-a je djevojku izolovalo s obzirom da se sumnjalo da boluje od virusa gripe A, te su odmah urađeni svi nalazi. Prema preliminarnim nalazima, koji su stigli sinoć u 23 sata djevojka ne boluje od nove gripe, no ona je ipak zadržana u Kliničkom centru", kazala je Biljana Jandrić, portparol KCUS-a za Sarajevo-x.com.

Jandrić je istakla i to da je Klinički centar u Sarajevu dobro pripremljen ukoliko se desi da prime pacijenta zaraženog virusom nove gripe i da su preuzete sve mjere predostrožnosti s obzirom da je ljetni period, ljudi putuju, te se ne može isključiti mogućnost da virus ove gripe stigne i u našu zemlju.

Rezultati nalaza Japanke bit će proslijeđeni u London, kako i nalaže Povelja koju je KCUS potpisao sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom.