{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Japan donirao 177.574 eura za podršku deminiranju

F
21.1.2008. u 12:28
0
0
Japan donirao 177.574 eura za podršku deminiranju
0
Japan donirao 177.574 eura za podršku deminiranju
Otpravnik poslova Ambasade Japana u BiH Futao Motai i direktor Centra za uklanjanje mina u BiH (BHMAC) Dušan Gavran potpisali su danas u Sarajevu Ugovor o grant sredstvima za "Projekt podrške protuminske akcije u BiH".
Radi se o 177.574 eura (347.305 KM), koja će omogućiti opremanje BHMAC-a sa sedam GPS uređaja za generalno izviđanje. Prema posebnom ugovoru, ove uređaje će koristiti timovi organizacije "Norveška narodna pomoć".

Otpravnik poslova Motai je naglasio da i 13 godina nakon okončanja rata u BiH postoji zagađenost minama oko 3,5 posto površine BiH. Ocijenio je da mine predstavljaju prijetnju svakodnevnom životu, sprječavaju ljude da koriste prirodne i ekonomske resurse te ometaju povratak.

Zato akcije protiv mina, kao što je ova, znače doprinos izgradnji BiH, a želja Vlade Japana je da BiH što je moguće prije postane zemlja oslobođena od mina.

Direktor BHMAC-a Gavran je istaknuo da će ova donacija omogućiti unapređenje generalnog izviđanja. Naime, BHMAC ima izviđačke timove koji svakodnevno izviđaju teren radi reduciranja sumnjivih površina. Ovi timovi su u 2007. godini reducirali sumnjivu površinu za 105 kilometara kvadratnih, a zahvaljujući ovoj donaciji Gavran očekuje još bolje rezultate.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: