{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Japan donirao 177.574 eura za podršku deminiranju

F
21.1.2008. u 12:28
0
0
Japan donirao 177.574 eura za podršku deminiranju
0
Japan donirao 177.574 eura za podršku deminiranju
Otpravnik poslova Ambasade Japana u BiH Futao Motai i direktor Centra za uklanjanje mina u BiH (BHMAC) Dušan Gavran potpisali su danas u Sarajevu Ugovor o grant sredstvima za "Projekt podrške protuminske akcije u BiH".
Radi se o 177.574 eura (347.305 KM), koja će omogućiti opremanje BHMAC-a sa sedam GPS uređaja za generalno izviđanje. Prema posebnom ugovoru, ove uređaje će koristiti timovi organizacije "Norveška narodna pomoć".

Otpravnik poslova Motai je naglasio da i 13 godina nakon okončanja rata u BiH postoji zagađenost minama oko 3,5 posto površine BiH. Ocijenio je da mine predstavljaju prijetnju svakodnevnom životu, sprječavaju ljude da koriste prirodne i ekonomske resurse te ometaju povratak.

Zato akcije protiv mina, kao što je ova, znače doprinos izgradnji BiH, a želja Vlade Japana je da BiH što je moguće prije postane zemlja oslobođena od mina.

Direktor BHMAC-a Gavran je istaknuo da će ova donacija omogućiti unapređenje generalnog izviđanja. Naime, BHMAC ima izviđačke timove koji svakodnevno izviđaju teren radi reduciranja sumnjivih površina. Ovi timovi su u 2007. godini reducirali sumnjivu površinu za 105 kilometara kvadratnih, a zahvaljujući ovoj donaciji Gavran očekuje još bolje rezultate.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: