JICA
0

Japan čelnicima Grada Sarajeva predstavio svoje projekte

FENA
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa zamjenikom Slobodanom Neškovićem primio je danas u Sarajevu Masao Shikanoa, šefa predstavništva za Balkan Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA).

Gradskim čelnicima predstavljeni su projekti koje ta agencija namjerava raditi u Sarajevu, saopćeno je iz Pres-službe Gradske uprave Sarajeva.

Shikanoa je kazao da je prvi projekt nabavka rezervnih dijelova za ranije donirane autobuse sarajevskom GRAS-u. U tu svrhu vlada Japana osigurala je deset miliona jena.

"Želimo raditi i na promociji bh. turizma jer u Japanu vlada interesovanje za Bosnu i Hercegovinu, posebno za Sarajevo kao olimpijski grad", naglasio je Shikanoa.

Čelnicima Grada Sarajeva predstavio je i projekte JICA-e na području BiH, poput mogućnosti finansiranja projekta izgradnje koridora 5-C koji prolazi kroz BiH i podrške Termoelektrani "Ugljevik".

Behmen je zahvalio Japanu za pomoć Sarajevu i Bosni i Hercegovini, ističući da narod BiH tu pomoć, koja prelazi 500 miliona američkih dolara, itekako cijeni. Kazao je da je Gradska uprava Sarajeva spremna sarađivati s Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju i na budućim projektima.