BiH
0

Jap de Hoop Scheffer u BiH

Klix.ba
Novi generalni sekerar NATO-a Jap de Hoop Scheffer nalazi se u BiH, u svojoj prvoj posjeti nekoj zemlji nakon dolaska na tu funkciju.

G. Šefer se danas u Sarajevu sastao sa visokim predstavnikom Pedijem Ešdaunom, komandantom SFOR-a Virdžilom Peketom, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Adnanom Terzićem, te s generalnim sekretarom SKVP-a Enesom Bećirbašićem i njegovim zamjenicima Savom Sokanovićem i Stjepanom Pocrnjom.

Inače, generalni tajnik boravio je danas i u Zenici, u prostorijama zeničkog BH STEELA, gdje je prisustvovao uništavanju veće količine naoružanja, koje su pripadnici Stabilizacijskih snaga prikupili u akciji "Žetva. U prisustvu tajnika Scheffera i ostalih visokih dužnosnika NATO-a i SFOR-a, uništeno je oko 1.000 cijevi različitog pješadijskog, protivavionskog i artiljerijskog naoružanja.

Po dolasku u Sarajevo, G. Šefer je izjavio da je BiH za njega prioritet, kao što je bila i za njegove prethodnike, i iz tog razloga njegova prva posjeta, kao generalnog tajnika NATO-a, i jeste upriličena ovoj zemlji. Kao primjer napretka u BiH, g Šefer navodi da se skoro milion izbjeglica vratilo kućama i da su mir i sloboda kretanja ponovo postale normalne stvari. No, BiH, predstoji put ka euroatlantskim integracijama, za što odgovornost snose čelnici BiH. Poručio je da će NATO ostati angažovan i u budućnosti na pružanju odgovarajuće pomoći BiH.

Naglašavajući da je jedna od ključnih lekcija iz istorije da svaka normalna zemlja mora da ima jednu vojsku, s jedinstvenim lancem komandovanja i pod čvrstom demokratskom kontrolom, generalni tajnik NATO pozdravio je nedavno usvajanje Zakona o obrani, ističući da ta reforma mora biti konkretna, očigledna i stalna. Već sam vidio progres u programu sigurnosne saradnje, vrata Partnerstva za mir su otvorena, ali je pitanje koliko su otvorena”, naglasio je Scheffer.

Generalni sekretar NATO-a je istaknuo da se u slučaju da EU preuzme stabilizaciju mira u BiH, time ništa neće promijeniti u vezi sa privrženošću međunarodne zajednice sigurnosti u BiH. Odgovarajući na pitanje kakva bi u tom slučaju bila uloga Sjedinjenih Država, Scheffer je kazao da će se sve uraditi uz njihovu saglasnost jer su SAD “najveći dioničar” i “najveći saveznik u NATO-u”, a također su potpuno privržene sigurnosti u BiH.

Ustvrdio je da odgovornost za hapšenje lica osumnjičenih za ratne zločine i dalje ostaje u nadležnosti domaćih vlasti,istakavši važnost suradnje sa Haškim Tribunalom. Generalni sekretar je, također, istaknuo kako u NATO-u nemaju dokaza o navodnoj obuci međunarodnih terorista u BiH.

(Glas Amerike)