BiH
0

Januarske penzije veće 2,614 posto od decembarskih

FENA
Koeficijent za isplatu penzija u Federaciji BiH za januar bit će 1,57, odlučio je Upravni odbor Federalnog zavoda PIO/MIO na sjednici u Sarajevu, saopćeno je danas iz tog zavoda.

Ovim povećanjem penzije za januar bit će veće za četiri indeksna poena ili 2,614 posto u odnosu na penzije isplaćene u decembru prošle godine.

Isplata penzija za januar počet će 1. februara, saopćeno je također.

Upravni odbor je donio i Olduku o usklađivanju najniže i zajamčene penzije na osnovu postojećeg Zakona o PIO, pa će najniža penzija za januar u Federalnom zavodu PIO/MIO iznositi 281,98 KM, a zajamčena 375,98 KM.

Najnižu penziju u decembru prošle godine primilo je 138.704 korisnika, a zajamčenu 10.758 pnzionera.

Najviša penzija, koja se isplaćuje u iznosu od 1.263,94 KM, a koju je u decembru primilo 528 korisnika, bit će usklađena nakon saznanja o isplaćenoj prosječnoj plaći u decembru 2007. godine.

Upravni odbor Federalnog zavoda je konstatirao da je Zavod dužan poštovati postojeći Zakon o PIO/MIO i Statut. U tom smislu, donošenje današnje odluke, iako je neki smatraju nekorektnom i neopravdanom, u skladu je sa Zakonom.

Upravni odbor je obavezao menadžment Federalnog zavoda da pokrene inicijativu posredstvom resornog Federalnog ministarstva za rad i socijalnu politiku za izmjenu člana 72. Zakona o PIO/MIO jer svaka daljnja primjena dovodi do uravnilovke u isplati penzija i u tom smislu poziva Vladu i Parlament FBiH da hitno djeluju.

Procjenjuje se da će januarsku penziju primiti 327 hiljada korisnika, za šta treba osigurati 115 miliona KM, saopćeno je.