{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Januarske penzije veće 2,614 posto od decembarskih

F
25.1.2008. u 22:16
0
0
Januarske penzije veće 2,614 posto od decembarskih
0
Januarske penzije veće 2,614 posto od decembarskih
Koeficijent za isplatu penzija u Federaciji BiH za januar bit će 1,57, odlučio je Upravni odbor Federalnog zavoda PIO/MIO na sjednici u Sarajevu, saopćeno je danas iz tog zavoda.
Ovim povećanjem penzije za januar bit će veće za četiri indeksna poena ili 2,614 posto u odnosu na penzije isplaćene u decembru prošle godine.

Isplata penzija za januar počet će 1. februara, saopćeno je također.

Upravni odbor je donio i Olduku o usklađivanju najniže i zajamčene penzije na osnovu postojećeg Zakona o PIO, pa će najniža penzija za januar u Federalnom zavodu PIO/MIO iznositi 281,98 KM, a zajamčena 375,98 KM.

Najnižu penziju u decembru prošle godine primilo je 138.704 korisnika, a zajamčenu 10.758 pnzionera.

Najviša penzija, koja se isplaćuje u iznosu od 1.263,94 KM, a koju je u decembru primilo 528 korisnika, bit će usklađena nakon saznanja o isplaćenoj prosječnoj plaći u decembru 2007. godine.

Upravni odbor Federalnog zavoda je konstatirao da je Zavod dužan poštovati postojeći Zakon o PIO/MIO i Statut. U tom smislu, donošenje današnje odluke, iako je neki smatraju nekorektnom i neopravdanom, u skladu je sa Zakonom.

Upravni odbor je obavezao menadžment Federalnog zavoda da pokrene inicijativu posredstvom resornog Federalnog ministarstva za rad i socijalnu politiku za izmjenu člana 72. Zakona o PIO/MIO jer svaka daljnja primjena dovodi do uravnilovke u isplati penzija i u tom smislu poziva Vladu i Parlament FBiH da hitno djeluju.

Procjenjuje se da će januarsku penziju primiti 327 hiljada korisnika, za šta treba osigurati 115 miliona KM, saopćeno je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: