{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Janša: Budućnost BiH je u Evropskoj uniji

F
12.1.2008. u 21:29
0
0
Janša: Budućnost BiH je u Evropskoj uniji
0
Janša: Budućnost BiH je u Evropskoj uniji
Predsjednik Vlade Republike Slovenije izjavio je danas da je budućnost Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, saopćeno je iz Janšinog kabineta.
"Izjave o zapadnom Balkanu i stajališta predstavnika predsjedavajuće Slovenije imaju velik odjek u regiji. Zbog osjetljivosti u interpretaciji stajališta potrebno je izjave predstavnika predsjedavajuće države veoma tačno prenositi.

Za vrijeme nedavne posjete briselskih novinara je na različita pitanja o BiH predsjednik Vlade Republike Slovenije i predsjednik Evropskog vijeća Janez Janša posve nedvosmisleno podupro evropsku perspektivu BiH.

Skrenuo je pažnju na neke otvorene probleme među kojima je još posebno istakao nevraćanje mnogih izbjeglica u svoje domove.

Rekao je da je Slovenija posebno pozdravila parafiranje asocijacijskog i stabilizacijskog sporazuma između EU i BiH u uvjerenju da BiH može računati na budućnost u EU samo kao jedinstvena država.

Dogovor šest političkih stranaka u BiH koji je prošle godine doveo do parafiranja stabilizacijsko-asocijacijskog sporazuma, istovremeno je potvrdio da je politički dijalog uz EU perspektivu onaj put koji može BiH donijeti efikasno djelovanje države i blagostanje.

Potencijali za to u BiH postoje. Put u bolju budućnost svih triju naroda i svih državljana BiH vodi preko Sarajeva u Brisel", stoji u saopćenju za javnost iz kabineta Janeza Janše.

Premjier Janša je takav stav u vezi s Bosnom i Hercegovinom predstavio već nekoliko puta. U novembru je za poznate britanske dnevne novine izjavio da je potrebno biti svjestan značenja rješavanja slučaja BiH i da će »after solving the problem of Kosovo the EU will have to heavily concentrate on BiH«, saopćeno je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: