BiH
0

Janković: Validnost materijalnih dokaza Tužilaštva

BIRN
Odbrana tvrdi da su predloženi materijalni dokazi Tužilaštva suvišni. Mirsad Strika, državni tužilac na suđenju Zoranu Jankoviću, predložio je ukupno 148 materijalnih dokaza. Većinu predloženih dokaza Odbrana je ocijenila “suvišnim”, dodavši da su dokazi koje će oni iznijeti “konkretniji”.

Veliki dio materijalnih dokaza koje je Tužilaštvo predložilo tiče se statusa optuženog Jankovića tokom 1994. godine, među kojima su i spiskovi pripadnika voda Dubica Vojske Republike Srpske, kojim je komandovao Zoran Janković. Odbrana je ukazala da priloženi dokazi ili nemaju datum ili nose datum iz 1994. godine.

“To nisu dokumenti koji odgovaraju periodu od aprila do juna 1992. godine, kada se, navodno, desio događaj za koji se tereti moj branjenik”, kazao je Dragoslav Perić, branitelj.

Tužilaštvo je priložilo i prijedlog Svetozara Andrića, tadašnjeg pukovnika I pješadijskog bataljona Šekovići-Osmaci VRS, za unapređenje Zorana Jankovića na poziciju komandira, koji je datiran na 7. maj 1994. godine, ali je i ovaj dokument Odbrana nazvala suvišnim.

“Ne sporimo da je Zoran Janković bio vojnik i iznijet ćemo od kojeg do kojeg perioda je to bio”, rekao je Perić.

Sudsko vijeće je odbilo prijedlog Tužilaštva da u sudnici budu prikazani dijelovi dokumentarnog serijala BBC-a Raspad Jugoslavije u kojima se govori o Zvorniku, kao i prijedlog da emisiju emitovanu na televiziji RTRS o događajima na brdu Vis kraj Zvornika, snimljenu 1995. godine, gdje se vidi i optuženi.

“Ne sporimo da je Janković bio na brdu Vis u vrijeme akcija, ali ovi dokazi nisu vezani ni za jednu tačku optužnice”, kazao je Perić.

Ostali materijalni dokazi koje je Tužilaštvo priložilo bit će naknadno ocijenjeni od Sudskog vijeća.

Tužilaštvo BiH Zorana Jankovića tereti da je od aprila do kraja juna 1992. godine, kao pripadnik VRS-a, a zajedno sa pripadnicima paravojnih formacija, učestvovao u napadu na Bošnjake civile na području Zvornika i Kalesije.

Optuženi je, prema navodima optužnice, 29. aprila 1992. godine, zajedno sa još jednom osobom i pripadnicima paravojnih formacija, zarobio grupu Bošnjaka koja se krila na području sela Snagovo, općina Zvornik.

Sve zarobljene su sproveli do mjesta Rašidov Han, nakon čega su njih 36 ubili, a ranili tri osobe. U optužnici dalje stoji da su počinioci, radi prikrivanja zločina, tijela ubijenih istog dana spalili.

Nastavak suđenja je 14. maja 2007. godine, kada će Tužilaštvo dopuniti materijalne dokaze. Istog dana bi, prema najavama, Odbrana trebala početi svoj dokazni postupak.