BiH
796

Janji vraćeni nazivi ulica Salke Bajrića, Hamdije Čemerlića, Huse Skokića...

Piše: D. Brkić
Janja (Foto: Klix.ba)
Janja (Foto: Klix.ba)
Današnja odluka Skupštine Grada Bijeljina o izmjeni naziva ulica u najvećoj povratničkoj zajednici, Janji, u tom naselju na obalama istoimene rijeke i Drine ocijenjena je kao historijska.

U vrijeme agresije na BiH, nakon rušenja dvije janjanske i pet bijeljinskih džamija, tadašnja Vlada RS donijela je odluku o promjeni naziva ulica.

Tako su nazivi ulica sa imenima srpskih junaka zamijenili ulice sa imenima partizanskih heroja i drugi zaslužnih građana iz reda bošnjačkog naroda i to u Janji u kojoj je popisu stanovništva iz 1991. godine živjelo 99.7 posto Bošnjaka.

Od 1993. godine do danas u Janji su bile ulice Srpske vojske, Njegoševa, Zmaj Jovina, Vojvode Stepe, Cerska, Marka Kraljevića, Miloša Crnjanskog...

Ubuduće će pomenute ulice, ali i još neke druge zamijeniti prijeratni nazivi ulica Salke Bajrića, Huseina Skokića, Hamdije Čemerlića, Mehmedalije Maka Dizdara, a neke od ulica će nositi imena kvartova u kojim se nalaze poput Šarampov ili Šor.

Za odluku o promjeni naziva ulica glasalo je 19 odbornika, četiri su bila suzdržana, a četiri protiv. Riječ je o odbornicima SNSD-a, koji su naveli kako se ovom odlukom briše sve što je srpsko.

Odlukom Skupštine Grada Bijeljine promijenjeni su sljedeći nazivi ulica: Karađorđeva ubuduće nosi naziv Bijeljinska, Kralja Petra Karađorđevića – Vuka Karadžića, Kosovska – Dr. Hamdije Čemerlića, Vojvode Stepe – Salke Bajrića, Đorđa Vasića i Cara Dušana – Brzava, Kneza Miloša – Šarampov, Vuka Karadžića – Šor, Zmaj Jovina i Srpske vojske – Džemala Bijedića, Marka Kraljevića – Mehmedalije Maka Dizdara, Cerska – Huse Skokića, Moskovska – Bobarovača, Veljka Lukića Kurjaka – Ilindanska, Kolubarska – Mula Alije Sadikovića, Cetinjska – Huseina Ćemerlića, Solunska – Derviša Sušića, Miloša Crnjanskog – Vlagija, Njegoševa i Drinska – Drinska, 27. marta – Zekerijaha Đezića, Majevička – Husein kapetana Gradaščevića, Vojvođanska – Muse Ćazima Ćatića, Braće Lazić – Stara cesta, dio Braće Lazić – Savić bara, ulica Nasihe Kapidžić Hadžić počinje od Ilindanske i završava na raskršću ulica Bobarovača i Alije Isakovića.