Poslije dvije decenije
34

FOTO / Janjanka spremna za isplovljavanje

Piše: D. Brkić
Skela u nekadašnjoj najvećoj varošici bivše Jugoslavije, Janji kod Bijeljine, spremna je za isplovaljavanje poslije dvije decenije pauze. Istini za volju, skela je postavljena na drugoj lokaciji, u blizini plaže Grahovište, ali će odgovoriti svojoj svrsi - povezat će obale, imanja i ljude.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Godinama je trajala bitka mještana Janje za obnovu skelskog prevoza. Naime, zbog plahovitosti Drine, koja je mijenjala svoja korita, imanja vrijednih mještana Janje ostala su na desnoj obali u Srbiji. U vrijeme SFRJ ta činjenica nije predstavljala problem, ali otkako je BiH samostalna, janjarski poljoprivrednici nisu mogli pristupiti svojim imanjima.

Ipak, danas je na lijevoj obali Drine postavljena skela dužine 20 i širine šest metara, te težine oko 20 tona. Kupljena je u Badovincima (Srbija), a kupovinu je finansiralo Ministarstvo sigurnosti BiH, Federalno ministarstvo za izbjegla i raseljena lica i Federalno ministarstvo za prostorno uređenje.

Uskoro će se obnoviti skelski prevoz, a mještani Janje će moći ponovo obrađivati svoje njive i održavati voćnjake i šume.

Podsjetimo kako je Janja dugi niz godina slovila za mjesto s najviše povratnika u BiH. Međutim, kako vrijeme odmiče sve je manje Janjaraca u svom mjestu. Mlađi odlaze trbuhom za kruhom, a Janja oživi u ljetne dane kada na odmor pristignu mještani iz svih dijelova Evrope, Amerike, Kanade i Australije.