BiH
0

Janja Jovanović v.d. predsjednika Općinskog suda u Sarajevu

FENA
Općinski sud u Sarajevu
Općinski sud u Sarajevu
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH donijelo je, na sjednici 29. januara, Odluku o imenovanju vršioca dužnosti predsjednika Općinskog suda u Sarajevu, a na tu funkciju imenovana je sudija Janja Jovanović.

Ona će poslove v.d. predsjednika obavljati do imenovanja novog predsjednika sarajevskog Općinskog suda.

Prilikom imenovanja, VSTV BiH je uzelo u obzir, između ostalog, dosadašnje radno iskustvo, stručno znanje i radne rezultate kao i činjenicu da je imenovana predsjednica Izvršnog odjeljenja spomenutog suda, te da je dosad mijenjala predsjednika u njegovoj odsutnosti, saopćeno je iz Općinskog suda u Sarajevu.

Od 2005. godine funkciju predsjednika najvećeg suda u BiH obnašao je Goran Salihović, koji je odlukom VSTV-a BiH imenovan za glavnog tužioca Tužilaštva BiH i tu funkciju će zvanično preuzeti 1. ferbruara.

Predsjednica Janja Jovanović rođena je 01.09.1953. godine u Mokrom, a odrasla u Sarajevu. Udata, majka dvoje djece.

Od 1972. do 1976. godine studirala je pravo na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Pravosudni ispit položila je u Sarajevu.

U Općini Centar radila je kao pomoćnica sekretara Sekretarijata za stambene, imovinsko-pravne poslove i katastar, te je prešla u Pravobranilaštvo Grada Sarajeva i preuzela dužnost pomoćnice pravobranioca Grada.

Od jula 1997. godine počinje raditi u Komisiji za imovinske zahtjeve raseljenih lica i izbjeglica (CRPC). Vodila je mobilni tim, a ubrzo preuzela poslove pravnog savjetnika, zatim tim lidera i na kraju obavljala funkciju šefa odjeljenja.

Radila je i kao predsjednica Prekršajnog odjeljenja Federalnog ministarstva za rad i socijalna staranja. Za sudiju Općinskog suda u Sarajevu izabrana je 15.12.2003. godine i raspoređena je kao sudija u Izvršnom odjeljenju, a za predsjednicu Izvršnog odjeljenja Suda imenovana je 2008. godine.

Predsjednica Jovanović je i edukatorica u Centru za edukaciju sudija i tužilaca FBiH (CEST FBiH), a bila je i sudionica regionalnih konferencija o primjeni odredaba Zakona o izvršnom postupku (ZIP) te povremeno objavljuje stručne radove, saopćila je Pres služba Općinskog suda u Sarajevu.