|

Janez Kopač danas predstavlja šta je BiH ispunila iz Ugovora o Energetskoj zajednici

Janez Kopač danas predstavlja šta je BiH ispunila iz Ugovora o Energetskoj zajednici
3
S
SRNA
26.10.2017. u 09:30
13
komentara
3

dijeljenja
Janez Kopač danas predstavlja šta je BiH ispunila iz Ugovora o Energetskoj zajednici Janez Kopač
Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač danas će u Sarajevu održati prezentaciju o trenutnom stanju u ispunjavanju obaveza BiH iz Ugovora o Energetskoj zajednici.
Iz Parlamentarne skupštine BiH saopšteno je da će prezentacija ponuditi pregled aktuelnih aktivnosti Energetske zajednice, kao i ocjenu realizacije ugovornih obaveza BiH, nakon čega je predviđeno vrijeme za diskusiju.

Prezentaciji će prisustvovati članovi Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda i Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, kao i drugi zainteresovani predstavnici institucija BiH, naročito predstavnici regulatornih tijela iz oblasti energetike, organizacija civilnog društva kao i novinari.

Sekretarijat Energetske zajednice osigurava tehničku i pravnu podršku u nadgledanju i provođenju Ugovora o Energetskoj zajednici, te jednom godišnje objavljuje izvještaj o provođenju Ugovora, kojeg predstavlja parlamentima zemalja članica Energetske zajednice.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je jučer da je direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač upozorio da BiH na ministarskoj konferenciji u decembru u Prištini prijeti uvođenje novih sankcija zbog neispunjavanja obaveza iz Trećeg energetskog paketa.

On je ocijenio da bi nove sankcije značile korak nazad i novo zaostajanje BiH u energetskom sektoru kada je riječ o električnoj energiji i gasu.

Energetska zajednica je međunarodna organizacija koja nastoji da razvije energetsko tržište u regiji i da ga integriše u energetsko tržište Evropske unije.

Energetska zajednica predstavlja ključnu organizaciju za podršku realizaciji najvažnijih energetskih infrastrukturnih projekata u regiji, kao i projekata čiji je cilj osiguravanje stabilnosti i održivog sistema snabdijevanja energijom.

Prezentacija će biti održana u zgradi zajedničkih institucija BiH od 15:30 do 17 časova, a diskusije će biti otvorene za javnost.
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...