|

Jala se izlila u Tuzli, poplavljeni stambeni objekti i oštećeni mostovi

Jala se izlila u Tuzli, poplavljeni stambeni objekti i oštećeni mostovi
332
Piše: A. K.
1.6.2019. u 16:33
129
komentara
332

dijeljenja
1/11 Foto: D.Z./Klix.ba
2/11 Foto: D.Z./Klix.ba
3/11 Foto: D.Z./Klix.ba
4/11 Foto: D.Z./Klix.ba
5/11 Foto: D.Z./Klix.ba
6/11 Foto: D.Z./Klix.ba
7/11 Foto: D.Z./Klix.ba
8/11 Foto: D.Z./Klix.ba
9/11 Foto: D.Z./Klix.ba
10/11 Foto: D.Z./Klix.ba
11/11 Foto: D.Z./Klix.ba
Rijeka Jala izlila se na jednom dijelu Tuzle, tačnije u neposrednoj blizini Tehnološkog fakulteta u ovom gradu. Iz Civilne zaštite Tuzle trenuto stanje na terenu ocjenju izrazito teškim, a zbog izlijevanja vodotoka na širem području grada došlo je do plavljenja nekoliko stambenih objekata i oštećenja mostova.
Nakon izlijevanja Jale kod Tehnološkog fakulteta pod vodom je završilo okolno zemljište i nekoliko privatnih automobila, a ugrožen je i sonovod koji pripada Rudniku soli u ovom gradu. Na mjesto događaja su upućeni službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i Civilne zaštite Tuzle koji osiguravaju teren.

Usljed obilnih kišnih padavina vodostaj rijeke Jale koja protiče kroz Tuzlu dostigao je kritične tačke na nekoliko dijelova u naseljima Slatina i Irac gdje vodenu bujicu od mostova dijeli svega nekoliko centimetara.


Zbog začepljenih odvodnih cijevi nekoliko gradskih saobraćajnica je pod vodom zbog čega se sporije odvija saobraćaj, a vozači se pozivaju na povećan oprez, posebno u naseljima Solana i Kreka.

Otežano odvijanje saobraćaja je i kroz tuzlansko naselje Dragodol u kojem je došlo do izlijevanja lokalnog potoka, a zbog začepljenih odvodnih cijevi ulice su poplavljene.Lokalni potoci su se izlili i u naseljima Gornja Tuzla i Dobrinja, a oštećeno je i poplavljeno nekoliko mostova.

Lokalni potok se izlio i u prigradskom naselju Rapače, a na putu koji iz Lipničkog naselja vodi prema Tuzli zbog izlijevanja vode u potpunosti je obustavljen saobraćaj.

Iz Službe civilne zaštite Tuzle za Klix.ba su kazali da je dosad oštećeno nekoliko mostova na širem području grada, a nakon izlijevanja potoka došlo je do plavljenja stambenih objekata.Iz ove službe su građanima izdali upozorenje, a u kojem je navedeno da trebaju poduzeti neophodne mjere u cilju samozaštite od mogućih posljedica koje mogu nastati izlivanjem vodotoka iz svojih korita.

Kako saznajemo, gradska Služba civilne zaštite večeras će u Tuzli održati vanrednu sjednicu na kojoj će biti donesena odluka o narednim koracima koji će se poduzimati u danima koji slijede.
Prijavi grešku


Komentari (129)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...