"Mustafa Busuladžić"
20

Jakob Finci zadovoljan odlukom Skupštine KS: Vrijeme je da BiH postane pravna država

Piše: A. B.
Jakob Finci (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Jakob Finci (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon jučerašnje odluke Skupštine Kantona Sarajevo da se povuče odluka o imenovanju osnovne škole u Dobroševićima po Mustafi Busuladžiću predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci je u izjavi za Klix.ba rekao da je zadovoljan tim postupkom.

Finci je naglasio da je Mustafa Busuladžić osuđen za zločine u Drugom svjetskom ratu i strijeljan 1945. godine u Sarajevu. Dodao je da Sarajevo ne zaslužuje da ima instituciju koja će nositi ime po nekome ko je "okaljao njen obraz".

"Mi danas gledamo i slušamo kako se pokušavaju oboriti presude Draži Mihajloviću ili Milanu Nediću i smatramo da to nije uredu, međutim, kada je riječ o nekom 'našem' onda to odobravamo. Ali Skupština KS je dokazala da je to ipak neprihvatljivo i da ono što je urađeno u prošlom sistemu ne treba potcjenjivati i smatrati bezvrijednim", kazao je Finci.

S obzirom na to da škola već nosi naziv po Mustafi Busuladžiću, što je Općinski sud u Sarajevu odobrio u augustu prošle godine, a i prema zakonu nije moguće mijenjati naziv obrazovne ustanove tokom trajanja školske godine, za očekivati je da će ta procedura ići teže. Finci smatra da će se ipak pronaći način da se provede nova odluka Skupštine KS.

"U krajnjoj liniji ništa što je postignuto nije sveto da se ne može mijenjati. Ne zaboravimo da Mustafa Busuladžić ima ulicu u Sarajevu i to se nije mijenjalo niti će se mijenjati. Mi se ljutimo kada čujemo da u Mostaru postoje ulice Ante Budaka i Jure Francetića, a poznato je šta su i oni radili za vrijeme Drugog svjetskog rata, isto tako je ostalo zapisano šta je Mustafa Busuladžić mislio i pisao za vrijeme istog tog rata", rekao je Finci.

Za kraj razgovora Finci je istakao kako će jučerašnja odluka imati efekta i smatra da je krajnje vrijeme da se u BiH počne graditi pravna država, a ne onih koji diktiraju isto to pravo.

Podsjetimo, prije više od godinu Skupština KS usvojila je Prijedlog odluke da se Osnovna škola "Dobroševići" preimenuje u "Mustafa Busuladžić".  Jučer su zastupnici na zasjedanju Skupštine KS nakon više od sat vremena rasprave s 18 glasova "za", šest "protiv" i tri "suzdržana" donijeli odluku o stavljanju van snage Odluke o izmjeni naziva osnovne škole na području općine Novi Grad, a radi se o OŠ "Mustafa Busuladžić".

Kritičari su ranije isticali kako je Busuladžić bio istaknuti saradnik ustaških okupatorskih snaga za vrijeme Drugog svjetskog rata, a njegovo se pisano mišljenje često poklapalo s ideologijom nacizma. Također i predsjedavajuća Skupštine KS Ana Babić je jučer održala predavanje o djelu i životu Mustafe Busuladžića nazivajući ga fašistom i poredeći ga s Hitlerom i Musolinijem.

Inicijativu da se donese odluka  kojom se poništava odluka Skupštine Kantona Sarajevo o preimenovanju Osnovne škole "Dobroševići" u Osnovnu škola "Mustafa Busuladžić" podnijela je Naša stranka. Nakon što je jučer to i učinjeno predstavnik ove stranke Edin Forto je to proglasio civilizacijskom pobjedom, dodajući da je od izuzetne važnosti promovisati ispravne vrijednosti u društvu.