BiH
0

Jakob Finci dobitnik Međunarodne nagrade "Prva američka sloboda"

FENA
Predsjednik Jevrejske zajednice BiH Jakob Finci dobitnik je Međunarodne nagrade Prva američka sloboda, koju dodjeljuje Vijeće za prvu američku slobodu. Mnoge istaknute ličnosti kao što su Tony Blair i Richard Holbrooke, također su dobitnici ove nagrade.

Komitet za dodjelu nagrade je donoseći ovu odluku razmotrio ne samo Fincijevu ulogu humanitarnog aktiviste tokom rata u bivšoj Jugoslaviji i mnoge visoke položaje koje je zauzimao, nego također i njegovu veliku osobnu posvećenost humanitarnom radu, pomirenju i međuvjerskom dijalogu širom svijeta.

Među ranijim dobitnicima ove prestižne nagrade bili su Abdefattah Amor, Vaclav Havel, Tony Blair, Richard Holbrooke i brojne druge istaknute ličnosti.

Ovom nagradom odaje se priznanje za izvanredan doprinos u ostvarenju ciljeva za koje se zalaže Vijeće - promoviranje slobode individualne savjesti, slobode uvjerenja i religije te međusobnog poštivanja i razumijevanja među ljudima, zajednicama i vladama.

Vijeće zasniva rad na temelju Statuta o vjerskim slobodama Virginije iz 1786. godine i Prvog amandmana na Ustav SAD-a, a radilo je više od dvije decenije pod vodstvom eminentnih osoba kao što su nobelovac Elie Wiesel, sutkinja Vrhovnog suda SAD-a Sandra Day O’Connor, bivši državni tajnik SAD-a Lawrence Eagleburger, direktor Apela savjesti rabin Arthur Schneier i mnogi drugi.

Nagrada Jakobu Finciju trebalo bi da bude uručena na godišnjoj svečanosti Vijeća u Richmondu, u Virginiji, 16. januara naredne godine.