BiH
0

Jakob Finci će biti predložen za počasnog konzula Izraela

SRNA
Jakob Finci
Jakob Finci
Ambasador Izraela za BiH David Cohen rekao da će Jakob Finci biti predložen za počasnog konzula Izraela u BiH, što ima za cilj poboljšanje odnosa dvije zemlje.

Ambasador Cohen je u razgovoru sa Međuparlamentarnom grupom prijateljstva Parlamentarne skupštine BiH za bilateralnu saradnju sa parlamentarnim tijelima afričkih zemalja i zemalja Bliskog istoka podsjetio da parlament Izraela nema formiranu grupu prijateljstva sa BiH kao i da, još uvijek, nije otvorena ambasada Izraela u BiH.

Tokom sastanka izražena je nada da će ta pitanja biti u što skorije vrijeme riješena, te da će Međuparlamentarna grupa prijateljstva Parlamentarne skupštine BiH u narednom periodu posjetiti Izrael, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Članovi Međuparlamentarne grupe  su u razgovoru sa  Cohenom istakli važnost ovakvih parlamentarnih tijela u uspostavljanju boljih odnosa BiH I Izraela. 

U saopštenju Parlamentarne skupštine BiH navodi se da je tokom susreta naglašeno da ovakva vrsta parlamentarne diplomatije može da bude od velike koristi za saradnju na području privrede, kulture, sporta i drugih oblasti. 

Današnjem sastanku sa ambasadorom Cohenom prisustvovali su i zamjenik predsjedavajućeg Međuparlamentarne grupe prijateljstva za bilateralnu saradnju sa parlamentarnim tijelima afričkih zemalja i zemalja Bliskog istoka Lazar Prodanović i članovi ove grupe, poslanici Ismeta Dervoz i Nermina Zaimović-Uzunović.