BiH
1

Jako nevrijeme na području Semberije i Birča

FENA
Jako nevrijeme, praćeno kišom, snažnim vjetrom i djelimično gradom, zahvatilo je u poslijedodnevnim satima područje Ugljevika, Lopara, Bijeljine, Zvornika i Bratunca.

Od olujnog vjetra i jake kiše pričinjene su štete na usjevima i lokalnim putevima, a zbog obilne kiše poplavljena su i pojedine kuće.

Po posljednjim informacijama Protivgradne preventive RS-a, ispaljene su 83 protivgradne rakete tokom nevremena koje trajalo od 14 do 18 sati.

U Protivgradnoj preventivi RS-a su potvrdili da su nestabilnim vremenskim situacijama bile izložene i općine Pelagićevo, Šamac, Modriča, Brčko Distrikt, te Gradačac.

-Pravovremenim dejstvom protivgradnim raketama suzbijene su katastrofalne štete na branjenoj teritoriji, a posebno je teško bilo suzbiti štete u Semberiji, čiji je najveći dio današnjim dejstvima u potpunosti zaštićen - tvrde iz Protivgradne preventive RS-a.

Stanovnici Ugljevika žale se da su svake godine izloženi poplavama usljed obilnih kiša, jer nije regulirano pitanje odvodnih kanala, pa je i danas oko 20 kuća poplavljeno.

Iz Civilne zaštite RS-a je potvrđeno da je u Ugljeviku i Loparama padao i grad veličine oraha, te da je pričinjena šteta na usjevima.

Sugradica je padala i u Bratuncu, Bijeljini i Zvorniku.