Smijenjeni direktor
40

Jakić demantuje optužbe Nikšića: U prošlom mandatu me također smijenio i izgubio na sudu zbog toga

N. V.
Smijenjeni direktor Agencije za upravljanje oduzetom imovinom Vinko Jakić reagovao je na optužbe premijera Federacije BiH Nermina Nikšića da su pronašli "haos" u Agenciji kojom je upravljao. Osim toga, optužio je "strukture bliske Nikšiću" za povezanost sa parkinzima u Starom Gradu.
Kako nam je kazao Jakić, on je važeći direktor Agencije u svim zvaničnim aktima uprkos tome što je smijenjen i na njegovo mjesto doveden novi direktor, koji obavlja funkciju vršioca dužnosti.

Ističe kako su upravo njegova smjena i prijave zbog smjene povezane sa optužbama Nikšića na račun Agencije koju je Jakić vodio.

"Neugodno sam iznenađen današnjom konferencijom premijera Nermina Nikšića jer je iznio niz neistina i laži na moj račun i Agencije za upravljanje oduzetom imovinom. Naime, premijer želi napraviti pompu da bi opravdao moju nezakonitu smjenu i tako uticao na sudski epilog nezakonite smjene", rekao je.

Ističe kako je on s druge strane, prilikom dolaska u Agenciju zatekao preduzeća koja su poslovala s gubitkom, ali su u njegovom mandatu počele pozitivno poslovati.

"Šta više, jedna od tih kompanija je proglašena jednom od 25 najbrže rastućih kompanija u BiH", naveo je.

Zbog smjene koju smatra nezakonitom je prije nekoliko dana podnio kaznenu prijavu protiv Nikšića, a naglašava da je protiv njega već jednom dobio na sudu u skoro identičnom slučaju.

"Isti premijer je mene u prošlom svom mandatu smijenio sa pozicije direktora Fondacije Odraz i tada također iznosio gnusne laži na moj račun i to je završilo sudskom odlukom u moju korist. Nažalost tim potezom pravomoćno je oštetio budžet FBiH za više od 400.000 KM. I ponovo to čini.

Zatim je optužio Nikšića da je u svom prethodnom mandatu u tu Agenciju zaposlio nestručan kadar iz SDP-a.

"U Agenciji koja je i formirana u vrijeme prošlog mandata redom je zaposlio sve ljude iz SDP-a, čak i svoju tajnicu Maju koja je završila FPN, a stavili su je da bude stručni savjetnik u oblasti u kojem nema nikakvih znanja. Isto je i sa novim direktorom koji nema dana iskustva u vođenju kompanija", rekao je.

Na kraju ga je povezao sa kriminalnim i koruptivnim aktivnostima koje ističe da se vežu za preduzeća koja su upravljala parkinzima oduzetim nakon hapšenja bivšeg načelnika Starog Grada Ibrahima Hadžibajrića i Admira Arnautovića Šmrka.

"Znakovito je i to da kad smo dobili na upravljanje preduzeća iz čuvene akcije Hadžibajrić i Šmrk vezano za parking, kada smo krenuli u reviziju tih preduzeća, krenuli su žestoki napadi na mene jer tragovi vode do određenih političara iz strukture oko Nermina Nikšića. Te podatke ćemo iznijeti, ta je priča prekinuta mojom smjenom", zaključio je Jakić.