Veliki broj policajaca
2.4k

Jake sigurnosne mjere na sarajevskim ulicama uoči treće Povorke ponosa

B. R.
Pripreme za Povorku ponosa u Sarajevu (Foto: I. Š./Klix.ba)
Pripreme za Povorku ponosa u Sarajevu (Foto: I. Š./Klix.ba)
Na sarajevskim ulicama od ranih jutarnjih sati prisutan je veliki broj policajaca koji će održavati red i mir tokom treće Povorke ponosa. U tu svrhu koristit će se i druga sigurnosna sredstva.
Ranije je najavljeno da će zbog ovog događaja biti angažovano skoro hiljadu policajaca, što je bio slučaj i tokom prve Povorke. Između ostalog, u centru grada, gdje će biti održana Povorka, bit će postavljene fizičke barijere kojima će se onemogućiti ulazak motornim vozilima. To je slučaj u većem broju ulica za koje je najavljeno da će biti zatvorene za saobraćaj.

Vrlo restriktivne sigurnosne mjere bile su očekivane s obzirom na to da LGBT osobe, koje ovim događajem žele ukazati na svoj loš status, vrlo često bivaju žrtvama nasilja.

Razlog za navedene mjere je i to što će učesnici Povorke biti visoki domaći i strani zvaničnici, kao i zbog toga što je najavljeno protestno okupljanje grupe građana kojima nije prihvatljiv ovakav događaj.

Prethodne Povorke ponosa su protekle bez incidenata. Prva je održana 2019. godine kada je učestvovalo nekoliko hiljada osoba, među kojima su bile i one iz regije. Druga je održana godinu poslije, ali nije bila masovna zbog pandemije koronavirusa.

Učesnicima Povorke su ranije date jasne upute kako se moraju ponašati prije, tokom i nakon događaja.