Nakon ceremonije
235

Jake poruke s protesta u Štokholmu: Dodjelom nagrade Handkeu nagrađuju se negatori genocida

A. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U centru Štokholma večeras se održavaju protesti protiv dodjele Nobelove nagrade kontoverznom austrijskom književniku Peteru Handkeu. Njemu je večeras u istom gradu zvanično uručena Nobelova nagrada za književnost
Na protestima su učestvovale i članice udruženja Majke Srebrenice i Žepe, zatim predstavnici udruženja žrtava genocida, niz bosanskoheregovačkih, ali i evropskih intelektualaca.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Adnan Mahmutović, univerzitetski profesor u Štokholmu, koji je organizator protesta. On je kazao da je današnjim činom dodjele Nobelove nagrade Handkeu pogaženo dostojanstvo i dignitet žrtava.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

"Ja sam Adnan Mahmutović, ko god ubije nevinu osobu kao da je ubio čovječanstvo, a ko god spasi jednu osobu kao da je spasio čovječanstvo. Tu smo da iskažemo nezadovoljstvo odlukom. Ovo je uvreda za žrtve i produženje patnje onima koji su izgubili najmilije", kazao je Mahmutović.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja Majke Srebrenice je u svom govoru izjavila kako su demonstranti došli na ovo mjesto da komitetu za Nobelovu nagradu poruče "sram ih bilo, vrše genocid nad nama živima".

"Handkeu su heroji Karadžić, Mladić i Milošević, ali za sve njih će se naći mjesto na stubu srama. Ovim pomažu i nagrađuje one koji negiraju genocid. Bez obzira na sve naših 5.500 djece koji su preživjele genocid koji su gledale kako im odvode očeve i siluju majke ipak nemaju mržnju, oni ne traže osvetu. Naša djeca su pokazala da su najbolja djeca. To su inžinjeri i uspješni ljudi i govore više jezika. Oni su ponos svih nas", kazala je Subašić.

Francuska novinarka i književnica Florence Hartmann, u svom govoru je rekla da je ovo mrlja na dodjeli Nobelove nagrade koja neće moći biti zaboravljena.