30. godišnjica
232

Jake policijske snage u centru Sarajeva zbog obilježavanja godišnjice u Dobrovoljačkoj

S. H.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Fotoreporteri Klix.ba javljaju da su od jutros u centru Sarajeva jake policijske snage koje rade na obezbjeđenju današnjih događaja u ulici Hamdije Kreševljakovića.

Naime, danas je 30. godišnjica od ratnih događaja u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici, kao jedan od ključnih datuma i događaja u odbrani Sarajeva tokom agresije na BiH.

Tog 3. maja 1992. godine prilikom povlačenja pripadnika JNA iz kasarne na Bistriku došlo je do sukoba s pripadnicima Teritorijalne odbrane BiH. Tom prilikom je poginulo šest pripadnika JNA, iako tu brojku negiraju zvaničnici iz RS-a, tvrdeći da je broj stradalih ,nogo veći.

S obzirom da će na Drveniji danas prvo pripadnici udruženja "Zelene beretke" odati počast stradalim saborcima u odbrani Sarajeva, a potom će u istu ulicu stići i delegacija iz RS-a koja će odati počast poginulim vojnicima JNA, policija maksimalno obezbjeđuje današnje događaje.

Okolne ulice su blokirane za saobraćaj, a obilježavanja počinju u 10 i traju do 12 sati. Pojačane policijske patrole su prisutne na širem području od Skenderije prema Starom Gradu.