Kretanje zabranjeno
307

Jake policijske snage osiguravaju područje oko katedrale u Sarajevu zbog mise za Bleiburg

N. V.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Službenici policije MUP-a KS pobrinut će se da misa za žrtve u Bleiburgu koja će biti održana u katedrali Srca Isusova u Sarajevu prođe bez incidenata. Policijske snage su na terenu, od devet sati kretanje u ovom području je zabranjeno, a urađen je i KDZ pregled.
Misa će početi u 12:15 sati, a predvodit će je kardinal Vinko Puljić. Ranije je potvrđeno da će prisustvovati 20 osoba, među kojima su i hrvatski ambasador u BiH, predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović, te delegacija Hrvatskog narodnog sabora.

Pokrovitelj mise je Hrvatski sabor, a supokrovitelj Hrvatski narodni sabor u BiH.

Odluka o održavanju mise u Sarajevu donesena je nakon što je odlučena da ove godine neće biti tradicionalnog obilježavanja na Blajburškom polju u Austriji. Osim u Sarajevu, komemoracija se održava i na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Nakon najave mise u Sarajevu uslijedile su brojne reakcije i osude zvaničnika i javnosti. Član SABNOR-a doktor Bakir Nakaš konstatovao je da je misa žrtvama Bleiburga u Sarajevu provokacija za grad koji je nekoliko puta pretrpio fašizam. Također, iz Jevrejske zajednice BiH su kazali da se komemoriraju se krvnici naših majki, očeva i djedova.

Mitropolit Hrizostom poručio je da Bleiburg u Sarajevu zatvara vrata saradnje s Nadbiskupijom i Vinkom Puljićem, a osude su stigle od brojnih bh. političara i stranaka.

S druge strane, čelnik HNS-a i predsjednika HDZ-a Dragan Čović poručio je da misa za Bleiburg nije čin mržnje ni ekstremizma i Sarajevo pripada svima nama.

Dan uoči mise u Sarajevu su na Marijin Dvoru i iznad Vječne vatre postavljene fotografije koje svjedoče zločinima NDH. U 12 sati u Sarajevu će početi i protest zbog mise za Bleiburg, koji će biti održan u organizaciji SABNOR-a.

Do okončanja mise za motorna vozila i pješake blokiran je dio ulica: Mula Mustafe Bašeskije, Pehlivanuša, Dženetića čikma, Niže banje, Josipa Štadlera, Trg fra Grge Martića, Ferhadija i Štrosmajerova, a alternativni pravci su ulice Bentbaša-Telali-Sagrdžije-Safvet bega Bašagića-Alije Nametka-Sedrenik-Bardakčije-Bolnička-Koševo-Maršala Tita, Mehmeda Spahe-Niže banje (kontra smjer)-Mula Mustafe Bašeskije, Mehmed paše Sokolovića-Pehlivanuša-Zaima Šarca-Bjelave-Koševo-Maršala Tita i M-5 Put i Mladih Muslimana-Bistrik.

Pripadnici policije su s ciljem veće sigurnosti događaja obavili i KDZ pregled, a do završetka mise će obezbjeđivati svečani obred kao i područje oko katedrale.

Iz policije su zamolili građane i da se suzdrže od kretanja ulicama gdje je to zabranjeno u određenom vremenskom periodu, ali i da ne parkiraju vozila u mjestima koja gravitiraju prema katedrali. Ukoliko dođe do kršenja ove molbe kazali su kako će biti primorani uklanjati automobile specijalnim vozilom.