BiH
10

Jaka kiša i nevrijeme prouzrokovali odrone u TK: Oštećen put Gračanica-Srnjica

Piše: A. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Jaka kiša koja je jučer padala na području Tuzlanskog kantona prouzrokovala je nekoliko odrona i oštećenja na putu Gračanica-Srnjica, kazala je za Klix.ba glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Majda Kovač.

"U Gračanici je zbog kiše i izlijevanja rijeka Sokoluše i Đakoluške oštećen put Gračanica-Srnjica, međutim mašine su radile tokom noći i stanje se ovoga jutra normaliziralo. Pojavila su se također dva odrona u Škafancima i Tovarovcima, ali je i to uz pomoć mašina uklonjeno tako da su jutros ti putevi prohodni“, izjavila je Kovač.

Dodala je također kako u Živinicama, Banovićima i Gradačcu u toku dana nije bilo intervencija zbog poplava i odrona.

Podsjećamo, kiša koja je jučer padala u većem dijelu Bosne i Hercegovine ponovo je prouzrokovala određene štete i poplave. Jaka kiša koja je padala i u Zenici napravila je štetu na poljoprivrednim usjevima, na krovovima kuća i automobilima u više naselja.

Na više lokaliteta u Varešu pričinjena je velika materijalna šteta, a došlo je i do aktiviranja više klizišta te obustave saobraćaja na putnom pravcu Vareš-Breza. Kiša je u ovom dijelu BiH padala i u srijedu kada je proglašeno stanje prirodne nesreće zbog količine kiše koja je pala, a usljed toga potpuno je bilo prekinuto saobraćanje dionicom lokalne ceste prema mjestu Željezno Polje.