|

Jajce: Više od 2.000 antifašista obilježilo 71. godišnjicu AVNOJ-a

Jajce: Više od 2.000 antifašista obilježilo 71. godišnjicu AVNOJ-a
330
A
Anadolija
29.11.2014. u 16:34
178
komentara
330

dijeljenja
1/4 Foto: Anadolija
2/4 Foto: Anadolija
3/4 Foto: Anadolija
4/4 Foto: Anadolija
Više od 2.000 antifašista okupilo se danas u Jajcu na manifestaciji kojom je obilježena 71. godišnjica Drugog zasjedanja Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ). Počast poginulim borcima tom prilikom odali su borci Narodnooslobodilačkog rata (NOR), predstavnici nekoliko političkih stranaka i nevladinih organizacija te antifašisti iz gotovo svih republika bivše Jugoslavije.
U manifestaciji koja je održana pod nazivom "Dani AVNOJ-a 2014." učestvovali su antifašisti iz svih krajeva bivše Jugoslavije. 

Među njima je bio i Marijan Gorza koji je stigao iz Slovenije sa svojih 50 drugova.

"Ovaj dan za mene predstavlja život, jer rođen sam u ratu. Ovdje dolazim sedmi put i planiram nastaviti tradiciju", kazao je Gorza.

Među najstarijim učesnicima skupa u Jajcu bio je i antifašista Salih Avdukić iz Ilijaša.

"Ovdje i u Mrkonjić-Gradu sam svake godine, i ovaj dan ne propuštam, a i idealna je prilika da se sretnem sa drugovima iz svih krajeva bivše nam države", kazao je Avdukić.

Nakon polaganja cvijeća, održana je svečana akademija i predavanje o temi "Bez AVNOJ-a i ZAVNOBiH-a ne bi bilo bosanskohercegovačke državnosti".

Drugo zasjedanje AVNOJ-a održano je 29. novembru 1943. godine u Jajcu, u prostorijama današnjeg muzeja AVNOJ-a. Tog dana  je donesena odluka o izgradnji Jugoslavije na federalnom principu. U jeku Drugog svjetskog rata i Narodnooslobodilačke antifašističke borbe u BiH i drugim bivšim jugoslovenskim republikama, toga dana u Jajce su pristigla 142 delegata iz svih krajeva tadašnje Jugoslavije. Tad je i Josip Broz Tito proglašen maršalom.
Prijavi grešku


Komentari (178)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...