UNESCO-ova lista spomenika
0

Jajce ne ispunjava nijedan uslov za upis

FENA
Stručna UNESCO-ova komisija ICOMOS u cijelosti je negativno ocijenila Nominacioni fajl Jajca za upis na Listu svjetske baštine te ustvrdila da Jajce ne ispunjava nijedan od uvjeta za upis na Listu, kazala je danas u Sarajevu predsjedavajuća Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Amra Hadžimuhamedović.

Ona je na konferenciji za medije u Sarajevu, po okončanju posljednje sjednice Komisije, pojasnila da svaki ICOMOS-ov izvještaj čine dva segmenta. Prvog sačinjavaju stručnjaci koji zaključke donose samo na osnovu prezentirane dokumentacije, dok su drugi segment oni stručnjaci koji obilaze nominirane lokalitete.

Prva grupa stručnjaka dala je potpuno negativan stav o upisu Jajca na UNESCO-ovu Listu te ocijenila da "Jajce ima osrednju regionalnu vrijednost".

Nešto blažu i otvoreniju ocjenu Nominacionog fajla dala je druga grupa stručnjaka, s uputama o neophodnosti intenziviranja poslova na obnovi Jajca, uklanjanja bespravne gradnje te potrebi izmjene granice nominiranog područja. Njihov zaključak, istaknula je Hadžimuhamedović, predstavlja sugestije o poboljšanju stanja u Jajcu.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH stoga je zaključila da će Predsjedništvu BiH predložiti da se kandidatura za upis Jajca na Listu svjetske baštine UNESCO-a povuče. To je ocijenila trenutno najmudrijim potezom.

Hadžimuhamedović je kazala da je Komisija u toku zasjedanja dobila informaciju o potpunom pucanju svih zidova Hasan Kjafijine džamije u Pruscu, koja je obnovljena nakon rata. Stručnjaci komisije u nedjelju su obišli lokalitet, a potpuni će izvještaj o uzrocima oštećenja biti saopćeni do kraja ove sedmice.

Kako je počeo rad na izradi nominacionog fajla za stećke, zaključeno je da se entitetskim vladama predloži formiranje zasebnog programa nekropola sa stećcima radi uvođenja programa njihove zaštite. To je prvi projekt koji će BiH kandidirati pred UNESCO-ovu zajedno s Hrvatskom i Srbijom.

Članovi Komisije sastali su se i s predstavnicima Turske komisije za građenje te Turske agencije za razvoj, razgovarajući o pristupanju drugoj fazi obnove Mosta "Mehmed-paše Sokolovića" u Višegradu.

Prva je faza već realizirana te je Turska za istražne radove već izdvojila 80.000 dolara, a 280.000 dolara za izradu kompletne projektne dokumentacije. Uslijedit će druga faza obnove tog mosta u milionskoj vrijednosti.

Komisija je također analizirala Studiju uticaja na okoliš koridora 5-C te utvrdila da je neophodno korigirati cijelu njegovu trasu jer je utvrđeno da on vrši negativan utjecaj na kulturno naslijeđe. Hadžimuhamedović je podsjetila da je Komisija već ranije saopćila stav da most na koridoru, koji bi trebao prolaziti kroz dio Blagaja i Počitelja, negativno vizuelno utječe na Počitelj.

Lista ugroženih spomenika BiH proširena je s tri nova dobra. To su Povijesno područje - Nekropola sa stećcima Opara, općina Novi Travnik (FBiH), Graditeljska cjelina - Jajce kasarna u Sarajevu, općina Stari Grad (FBiH) te Graditeljska cjelina - Pravoslavna crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Požarnici, općina Tuzla (FBiH).

Dvanaest je novih dobara proglašeno nacionalnim spomenikom. To su povijesno područje - Nekropola sa stećcim Bistro, općina Novi Travnik (FBiH), povijesno područje - Nekropola sa stećcima Opara, općina Novi Travnik (FBiH), povijesno područje - Nekropola sa stećcima, krstačama i nišanom na lokalitetu Kaurlaš u Zagrlju, općina Novi Travnik (FBiH), historijsko područje - Sedam grobnica i stari nišani na lokalitetu Dobro selo u naselju Sudići, općina Čajniče (RS), kulturni pejzaž - Nekropola sa stećcima na lokalitetu Dolovi, nišani, ostaci objekta te nekropola sa šest stećaka podno sela Umoljani, općina Trnovo (FBiH), grupa objekata Gazi Husrev-begovog vakufa u Sarajevu, općina Stari Grad (FBiH), graditeljska cjelina - Jajce kasarna u Sarajevu, historijska građevina - Kuća Damić u Radićevoj ulici broj 10 u Sarajevu, historijska građevina - Hram Svetog proroka Ilije u Puračiću, općina Lukavac, historijska građevina - Crkva Presvetog trojstva u Sarajevu, općina Novo Sarajevo, te graditeljske cjeline - Turkovića kuća u Stocu (FBiH) i Pravoslavna crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Požarnici, općina Tuzla (FBiH).

Komisija je posljednjom sjednicom obilježila sedmu godinu rada, donijevši u tom periodu 622 odluke.