Satima čekao ispred Skupštine TK
196

FOTO / Jahić: Pomozite, kćerka će mi oslijepiti dok vlasti okončaju procedure

Piše: D. Brkić
Demobilisani pripadnik Armije RBiH Mirzet Jahić, iz Miljanovaca kod Kalesije, danas je ispred BKC-a u Tuzli čekao kraj Skupštine Tuzlanskog kantona, kako bi mu neko od vlastodržaca pomogao. Kaže kako ga je Vlada Federacije BiH izigrala, odnosno da mu nije uplaćena jednokratna novčana pomoć kako bi kćerku Merimu odveo na operaciju očiju.
Mirzet Jahić (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Mirzet Jahić (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
"Potrebno nam je 4.000 KM kako bismo odveli Merimu u bolnicu Sveti vid. Išao sam pješice u Sarajevo, obećana mi je pomoć, ali... Prolazi sedamnaesti dan od datog obećanja, a u Vladi F BiH mi govore kako nisu okončane procedure. Plašim se da sve ne bude kasno i da mi kćerka ne oslijepi", kaže Mirzet Jahić.

Prošle godine htio se spaliti ispred zgrade Vlade TK, ali su ga od tog nauma odvratili prijatelji. Jahić je očekivao da će njegov problem biti riješen. Međutim, godina za godinom prolazi, a njegova petočlana porodica sve više pati.

"Kao maloljetnik sam stupio u redove Armije RBiH, a ranjen sam na svoj 18. rođendan. Ukupno sam pet puta ranjen, u tijelu nosim dva gelera, a konstatovano mi je da bolujem od PTSP-a. Međutim, meni je ukinuta naknada od 112 KM, koju sam dobivao preko Centra za socijalni rad. Ako sam sposoban za rad, kako tvrde, neka mi nađu posao", govori Jahić.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Njegov sin Elvedin je srčani bolesnik, dok je supruga Samija nezaposlena. Stanuju u neuslovnom objektu i, kako kaže, više su gladni nego siti. Pokazao nam je desetak različitih vrsta tableta koje koristi i bez kojih ne bi bio među živima.

"Četiri godine sam se borio za ovu državu, a evo šta sam dobio. Pojedini ministri mi govore da idem na Psihijatrijsku kliniku, da se skinem gol i napadam na ljekare. Kako ih nije sramota. Ja ne tražim ništa što mi ne pripada. Ako treba, ponovo ću pješice krenuti za Sarajevo i tražiti od Vlade FBiH da ispuni obećanje", kaže Jahić.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Jahić je danas ušao u BKC i stajao na stepeništu ispred sale u kojoj se održavala sjednica Skupštine TK. Malo je poslanika koji su mu prišli, uputili toplu riječ, stisnuli ruku...

Jahića možete kontaktirati putem broja 063/586-960.